Catalaan Junqueras niet uit gevangenis voor Europarlement

Junqueras geniet als verkozen Europarlementariër immuniteit, oordeelde het Europees Hof. Maar het Spaanse Hooggerechtshof ziet „geen grond om hem vrij te laten”.
De Catalaanse oud-vicepremier Oriol Junqueras bij de rechtszaak voor het Spaanse Hooggerechtshof in december.
De Catalaanse oud-vicepremier Oriol Junqueras bij de rechtszaak voor het Spaanse Hooggerechtshof in december. Foto J. Guillen/AFP

De Catalaanse politicus Oriol Junqueras wordt niet vrijgelaten uit de gevangenis om zijn zetel in het Europarlement in te nemen, dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof donderdag geoordeeld. Zo melden persbureaus AFP en Reuters. Momenteel zit Junqueras een celstraf uit van dertien jaar vanwege zijn rol in het verboden onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië in 2017.

„Er is geen grond om hem vrij te laten”, stelde het Spaanse hof. Eerder kwam de Spaanse kiescommissie al tot hetzelfde oordeel, maar Junqueras ging daartegen in hoger beroep. Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorige maand juist dat Spanje Junqueras vrij had moeten laten na de Europese verkiezingen in mei, omdat hij als Europarlementariër immuniteit geniet. Toen zat de Catalaanse politicus al in voorarrest vanwege de rechtszaak tegen hem. Hij werd echter pas in oktober veroordeeld.

„Onrechtvaardig”

Uiteindelijk mocht het Spaanse Hooggerechtshof beslissen wat er met het Europese vonnis ging gebeuren. Junqueras’ Catalaanse links-republikeinse partij (ERC) zegt teleurgesteld te zijn met de beslissing van het Spaanse hof en noemt het „onrechtvaardig”. Sinds 2011 is Junqueras voorzitter van ERC. Voor de partij heeft hij hoge politieke posities bekleed in de Spaanse autonome regio Catalonië.

De oud-president van Catalonië, Carlos Puidgedemont, zit momenteel wel in het Europarlement voor de Spaanse partij Lliures per Europa. Spanje heeft een arrestatiebevel tegen hem uitstaan, maar België weigert daaraan te voldoen.

Correctie (9 januari 2020): in een eerder versie van het artikel stond de naam van Junqueras gespeld als Junqueros. Dit is inmiddels verbeterd.