Brieven

Brieven

Foto Willem van de Poll/Nationaal Archief NL

Met veel belangstelling lazen wij, familieleden van Peter Tazelaar, het stukje ‘Een soldaat van Oranje die lang moest wachten op zijn medaille’ in het artikelDe dief, de del, de held en de naaktfoto’s (3/1), op basis van nieuw vrijgegeven archiefstukken uit het Nationaal Archief op Openbaarheidsdag. Terecht wordt de aandacht gevestigd op de heldenrol van Peter Tazelaar in de oorlog: tweemaal wist hij te ontsnappen uit Nederland en tweemaal kwam hij terug naar ons land.

In de nacht van 22 op 23 november 1941 voeren Erik Hazelhoff Roelfzema en Peter Tazelaar naar het strand in Scheveningen. Op het strand hielp Hazelhoff Roelfzema Peter Tazelaar in zijn smoking, besprenkelde hem met wat Hennessy-cognac en ging terug naar de dinghy, terug naar Engeland.

Peter Tazelaar, en hij alleen, liep over een streng verboden en bewaakt strand en nam de eerste tram richting station Hollands Spoor. Vele pogingen daarna om Peter Tazelaar weer per schip op te halen mislukten, waarna Tazelaar over land op 2 februari 1942 Zwitserland bereikte. Peter Tazelaar is dus de echte Soldaat van Oranje, niet Erik Hazelhoff Roelfzema. Wij vinden het tijd om dit recht te zetten.