Brieven

Brieven 9/1/2020

Wetenschap

Verloot deel subsidies

Columnist Harald Merckelbach wil wetenschapssubsidies verloten (Verloot die onderzoekssubsidies, 4/1), Piet Borst pleit in een brief voor toekenning na beoordeling (Financier research uit Hoekstra’s fonds van 50 miljard, 7/1). In mijn eigen ervaring als lid van verschillende beoordelingscommissies heb ik gemerkt, en ook statistisch onderzocht, dat een commissie heel goed in staat is om de top 10 procent en de onderste 10 procent van een serie voorstellen te identificeren en tegelijkertijd heel slecht in staat is om een betrouwbaar (reproduceerbaar) oordeel te geven over de overige 80 procent. Ik heb onzinnige discussies meegemaakt over de waarde van 0,1 punt verschil in scores waar het theoretisch bereik van de score liep van 1 (excellent) tot 5 (slecht), maar in werkelijkheid alle voorstellen een score tussen de 1 en 2,5 hadden. 80 procent van de scores lag in elkaars betrouwbaarheidsinterval, hetgeen zoveel betekent als dat ze statistisch niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Mijn compromisvoorstel: 10 procent honoreren, 10 procent direct afwijzen en over de overige 80 procent loten. Dit kan ongeacht het budget: meer geld betekent meer kans in de loting.

Qatar

Ajax is de VN niet

De wereldvoetbalbond FIFA, waarbij tweehonderd landen zijn aangesloten, heeft besloten dat het WK voetbal van 2022 in Qatar plaatsvindt. Binnen die bond is Nederland maar een klein landje en Ajax een klein clubje. Moeten nou echt alle voetbalclubs zelf bepalen of ze het wel of niet eens zijn met hun overkoepelende wereldbond? (Ajax en PSV dalen af in de catacomben van de mensenrechten, 6/1).

Qatar aanspreken op mensenrechten en eventueel sancties opleggen is aan de Verenigde Naties. Als Nederland, de Europese Unie, de VN of desnoods de FIFA geen sancties opleggen aan Qatar, dan is voetbalbestuurder Van der Sar (Ajax) vragen die kar te gaan trekken lachwekkend.

Maximumsnelheid

Nu al honderd rijden

Het kabinet heeft besloten tot een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op snelwegen. Omdat het tijd kost alle maatregelen te nemen die daarvoor nodig zijn duurt het nog even voordat de wet in kan gaan. Het lijkt mij logisch dat veel autorijders alvast zelf verantwoordelijkheid nemen.

Onlangs reed ik op de A50 en besloot niet harder dan honderd te rijden. Wie schetst mijn verbazing dat ik geen enkele automobilist gezien heb die dat ook deed. Alle auto’s reden mij met een behoorlijke snelheid voorbij, en ik heb geen personenauto’s gepasseerd. Wij minderen onze snelheid dus niet vanwege het milieu, maar wachten op de oekaze van de overheid. Waar blijft ons eigen verantwoordelijkheidsgevoel?

Maaltijdbezorging

Puddingbroodje

In de jaren zestig stuurde mijn ook anderszins onvergetelijke wiskundeleraar Jan Wengelaar als hij trek had een leerling eropuit om bij de bakkersschool om de hoek van het Gemeentelijk Lyceum Eindhoven voor 5 cent een krentenbol of puddingbroodje te halen. Je kreeg een dubbeltje mee zodat je voor jezelf ook wat kon kopen. Details daargelaten – Op school een kapsalon laten bezorgen, dat mag niet meer overal (7/1) – lijkt me dat er in vijftig jaar weinig veranderd is.

Correcties/aanvullingen

Nicolas Bedos

In Terug in de tijd om je ouders te herenigen (Cultureel Supplement, 2/1, p. C12-13) stond dat Nicolas Bedos, regisseur van de besproken film La belle époque, een Zwitser is. Hij is Fransman.

Jules Deelder

In Zijn oeuvre stáát, als een stad vol wolkenkrabbers (4/1, p. 30-31) staat dat Jules Deelder op Oudjaarsdag werd begraven. Hij is echter gecremeerd.

Soleimani

In het artikel Einde invloed VS in Irak voorbij (3/1, p. 3) wordt de gedode Iraanse militair Qassem Soleimani ‘majoor-generaal’ genoemd. Dit moet zijn: ‘generaal-majoor’.