Al weken protesten in Frankrijk

Sebastien Salom-Gomis / AFP

Demonstranten tegen de Franse pensioenhervormingen in Nantes worden door de politie met traangas uit elkaar gedreven. De stakingen van spoorwerkers, leraren, artsen, advocaten, en vele anderen, duren al vijf weken, en kosten het land honderden miljoenen per dag. Deze week hervatten regering en vakbonden het voor de Kerst vastgelopen overleg. Daarom zochten de vakbonden deze donderdag opnieuw de confrontatie met massale stakingsacties. President Macron wil de huidige, aanbevolen pensioenleeftijd van 62 jaar verhogen naar 64. Wie eerder wil, krijgt strafpunten. Daarnaast wil de regering de bestaande wirwar van pensioenregimes, met tal van uitzonderingsregelingen, vervangen door één uniform puntenstelsel. Zelfs voor Franse begrippen zijn de stakingen immens. In december kwamen delen van het land zonder stroom te zitten. Toch blijft de steun voor de stakers met 61 procent hoog, volgens een opiniepeiling van Franse media.