ABN Amro kiest oud-PwC’er Robert Swaak als topman

De 59-jarige Swaak heeft geen ervaring in de bancaire sector. Hij volgt Kees van Dijkhuizen op als topman van ABN Amro en kijkt uit naar de „uitdagingen die ABN Amro” wachten.
Swaak werkte de afgelopen jaren voor adviesbureau PwC.
Swaak werkte de afgelopen jaren voor adviesbureau PwC. Foto ABN Amro

In april wordt Robert Swaak de nieuwe topman van ABN Amro. Dat heeft de bank donderdag bekendgemaakt. Na een zoektocht van meer dan zes maanden is de 59-jarige Swaak gekozen als opvolger van Kees van Dijkhuizen, die de bank sinds begin 2017 leidde. Wel moet de ECB nog toestemming geven voor de benoeming van Swaak.

De afgelopen jaren werkte Swaak voor accountants- en adviesbureau PwC, waar hij onder meer financieel directeur was. De toekomstige topman heeft geen ervaring in de bankensector en een andere achtergrond dan zijn twee voorgangers, die beiden jarenlang voor het ministerie van Financiën werkten. Voor Van Dijkhuizen was oud-minister van Financiën Gerrit Zalm topman van ABN Amro.

Lees ook: Tijdig en transparant machtsvacuüm bij ABN Amro

Swaak stroomt in op een onrustig moment. Niet alleen onderzoekt het Openbaar Ministerie momenteel het anti-witwasbeleid van ABN Amro, ook heeft de hele bankensector te kampen met een historisch lage rente. In een persbericht laat Swaak weten uit te kijken naar het aanpakken van „de uitdagingen die ABN Amro duidelijk te wachten staan”.

Volgens ABN Amro heeft bedrijfseconoom Swaak „een gevoel voor wat er gebeurt in de maatschappij”, onder meer vanwege diens werk voor maatschappelijke organisaties als het Nationale Opera & Ballet en de filantropische Van Leer Group Foundation. Daarnaast zou hij weten hoe hij ABN Amro toekomstbestendig moet maken.