Aandeelhouders Takeaway steunen fusie met Just Eat

Takeaway.com – het moederbedrijf van het Nederlandse Thuisbezorgd – wil met branchegenoot Just Eat fuseren. Ook een investeringsmaatschappij wil de Britse maaltijdbezorger overnemen.
Het resultaat van de fusie zou marktleider worden in vijftien voornamelijk Europese landen.
Het resultaat van de fusie zou marktleider worden in vijftien voornamelijk Europese landen. Foto Toby Melville/Reuters

Een dag voordat het échte besluit valt over de fusie tussen maaltijdbezorgers Takeaway.com en Just Eat heeft het Nederlandse moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl een kleine, maar niet onbelangrijke horde genomen. Op een speciaal ingelaste vergadering in het Amsterdamse filmmuseum Eye ging een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Takeaway akkoord met de krachtenbundeling. De fusieplannen werden met 99,9 procent van de stemmen aangenomen.

Alles hangt daarmee nu af van de aandeelhouders van het Britse Just Eat die uiterlijk vrijdag 14.00 uur moeten kiezen tussen het voorstel van Takeaway en een rivaliserend bod van investeerder Prosus. Het bedrijf van de Nederlandse internetondernemer Jitse Groen lijkt daarbij de beste uitgangspositie te hebben: onlangs meldde Takeaway zelf dat het al 46 procent van de aandeelhouders van Just Eat heeft overtuigd.

Takeaway (240 miljoen euro omzet, 1.100 werknemers) en Just Eat (omgerekend 860 miljoen euro omzet, 3.300 werknemers) kondigden deze zomer aan dat ze in de toekomst samen verder willen. Door samen te gaan zouden ze in één klap een van de grootste maaltijdbezorgers van de wereld worden. Takeaway en Just Eat zijn samen actief in 23 landen. In 15 daarvan zijn ze marktleider.

Biedingenstrijd

Verschillende aandeelhouders van Just Eat lieten in de maanden daarop weten dat ze het voorstel van Takeaway onvoldoende vonden. Kort daarna deed het van oorsprong Zuid-Afrikaanse Prosus een concurrerend bod. Dat vormde de opmaat tot een maanden durende biedingenstrijd, die deze week tot een einde komt.

Lees ook: Aandeelhouders Just Eat moeten kiezen: zekerheid of toekomstdroom

Om de aandeelhouders van het Britse bedrijf definitief over de streep te trekken, deed topman Groen kort voor de Kerst nog eenmaal een sterk verbeterd bod: hij beloofde de beleggers in Just Eat een groter aandeel in het toekomstige fusiebedrijf. In plaats van 52 procent, krijgen ze nu 57,5 procent van de aandelen.

Op de aandeelhoudersvergadering van donderdag werden daarover verschillende vragen gesteld. Bijvoorbeeld: had Groen een maand eerder niet gezegd dat hij niet „de idioot” wilde zijn die veel te veel betaalde? Zo vroeg de beleggersvereniging VEV. De topman van Takeaway pareerde deze en naverwante opmerkingen door te stellen dat sindsdien een biedingenstrijd was ontstaan. „Dan kún je niet vasthouden aan je bod, want er is ook een ander die het bedrijf wil hebben.”

De fusie is gewoonweg noodzakelijk, vervolgde hij, omdat maaltijdbezorging in rap tempo een spel tussen wereldspelers wordt. „Wij willen zo groot en winstgevend mogelijk worden, om uiteindelijk in leven te blijven. Dat klinkt dramatisch, maar dat is de wereld waarin we nu leven.”