Winkelstraat

Ook vrouwenmodeketen Didi failliet verklaard

Na onder meer Witteveen Mode, Miller & Monroe, Sylver en Promiss dreigt opnieuw een vrouwenmodeketen uit het straatbeeld te verdwijnen. Het gaat om de Nederlandse kledingketen Didi, die dinsdag door de rechter failliet is verklaard. De modezaak, eigendom van de Noord-Hollandse textielfamilie Elzas, heeft meer dan negentig filialen in Nederland en ruim 350 voltijdbanen.

Met Didi ging het al langer niet goed. In de laatst gepubliceerde jaarrekening, over 2017, meldde de keten een verlies van bijna 5 miljoen euro op een omzet van 47,5 miljoen. Ook in voorgaande jaren schreef Didi verliezen van enkele miljoenen. Toch toonde directeur Yasha Elzas zich vorig jaar optimistisch in vakblad Retailnews. Invoering van klantenkaarten en modernisering van de winkels – met „geurbeleving” en gebruik van „natuurlijke materialen” – hadden een positief effect op de resultaten, zo stelde ze.

Het faillissement van Didi komt een dag nadat een ander modebedrijf, het Belgische FNG, aankondigde tientallen winkels te sluiten. Bij dochterbedrijf Promiss gaat het om alle veertien winkels, bij vrouwenmodezaak Steps om 38 van de 48 filialen. FNG nam dat besluit omdat steeds meer klanten via internet kopen waardoor de fysieke winkels langzaam overbodig raken. De eigenaar wil zich met Steps en Promiss nu vol op de online verkoop richten. Een groot deel van de ruim 230 winkelmedewerkers komt door dat besluit op straat te staan. (NRC)