Voorwaardelijke straf geëist voor raadslid dat verzekeringsfraude pleegde

Kevin van Eikeren heeft bekend dat hij voor zijn tijd als PvdA-raadslid in Rotterdam verschillende valse claims indiende, met een gezamenlijke waarde van meer dan tienduizend euro.
Van Eikeren (links) woensdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam.
Van Eikeren (links) woensdagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Tegen het voormalige Rotterdam PvdA-raadslid Kevin van Eikeren (33) zijn woensdag een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een taakstraf van 240 uur geëist. Van Eikeren heeft in de periode voor hij raadslid werd tot zes keer toe een verzekeraar opgelicht en nog twee pogingen daartoe gedaan. Eerder deze week heeft Van Eikeren die feiten bekend en zijn politieke werk neergelegd.

Na berichtgeving door RTV Rijnmond heeft het PvdA-raadslid maandagochtend „als de bliksem” zijn fractie, het college en zijn werk ingelicht over de fraude.

De officier van justitie tilde zwaar aan het aantal valse claims die Van Eikeren tussen maart 2016 en juli 2018 indiende. Ook neemt justitie het hem kwalijk dat hij zich ondanks zijn politieke en maatschappelijke carrière liet leiden door het „lucratieve karakter” van het frauderen. „Keer op keer heeft de verdachte de keus gemaakt om zichzelf te verrijken ten koste van de samenleving door schade onterecht te claimen.” Uit het strafrechtelijk onderzoek was gebleken dat Van Eikeren bovendien tot drie keer toe aangifte had gedaan van diefstallen die nooit hadden plaatsgevonden.

Van Eikeren heeft de ruim 7.000 euro die hij aan de valse claims verdiende inmiddels terugbetaald. Tegenover de politie had hij financiële en mentale problemen als verweer aangevoerd. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Correctie (10 januari 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Van Eikeren had gefraudeerd in zijn tijd als raadslid. Dat klopt niet. Dat was in de periode daarvoor. Hierboven is dat aangepast.