Venezuela

Oppositieleider Guaidó toch beëdigd als Kamervoorzitter

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó is dinsdag toch beëdigd als parlementsvoorzitter. Guaidó werd zondagavond met andere oppositieleden de toegang tot het parlementsgebouw onmogelijk gemaakt, zodat bij de stemming niet genoeg oppositieleden aanwezig waren hem te herkiezen. Volgens de oppositie was sprake van een coup en is hij legitiem voorzitter.

Dinsdag lukte het Guaidó, die zichzelf bijna een jaar geleden uitriep tot interim-president en als zodanig erkend wordt door tientallen landen, wel het gebouw binnen te komen. Toen was een vergadering gaande, voorgezeten door Luis Parra, politicus van de socialistische regeringspartij PSUV van president Maduro. Parra werd zondag bij afwezigheid van Guaidó en partijgenoten parlementsvoorzitter.

Parra verliet het parlementsgebouw dinsdag al snel na de komst van Guaidó en zijn aanhangers. Vervolgens legde Guaidó de eed af waarmee hij zichzelf herbenoemde. „Ik beloof uit naam van Venezuela de taken van interim-president te vervullen”, zei hij.

Guaidó’s entree in het parlement ging gepaard met herrie. Op Twitter is te zien hoe oppositieleden het pand binnenstormen. Na een uur verlaat Guaidó het pand, waarna Maduro’s aanhang hem opwacht. Hierbij zou een traangasgranaat zijn gegooid. (AFP)