Oekraïens vliegtuig crasht bij Iraanse hoofdstad, 176 doden

Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines stortte kort na het opstijgen in Teheran neer. Alle inzittenden zijn omgekomen.
Reddingswerkers op de plek waar het vliegtuig kort na opstijgen is neergestort.
Reddingswerkers op de plek waar het vliegtuig kort na opstijgen is neergestort. Foto Nazanin Tabatabaee/WANA via Reuters

Een Oekraïens vliegtuig met 176 inzittenden aan boord is woensdagochtend gecrasht in Iran. De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines kwam vlak na het opstijgen vanaf de internationale luchthaven in Teheran in de problemen. Alle inzittenden zijn omgekomen.

Er is onduidelijkheid over de oorzaak van de crash. Eerder woensdag zei de Oekraïense ambassade in Iran dat het vliegtuig is neergestort door een kapotte motor. In een nieuwe verklaring wordt deze oorzaak niet meer genoemd en stelt de ambassade dat eerdere uitspraken over de toedracht „niet officieel” waren, schrijft persbureau Reuters.

In het vliegtuig zaten 167 passagiers en negen bemanningsleden, aldus een woordvoerder van de Iraanse luchtvaartautoriteit tegen persbureau AP. Volgens Reuters zijn er onder de slachtoffers 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. De meeste passagiers zouden overstappen in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Het toestel verdween kort na opstijgen van de radar, is te zien op de website Flightradar24. Ukraine International Airlines heeft voorlopig alle vluchten naar Teheran afgelast. De luchtvaartmaatschappij stelt woensdagochtend dat het vliegtuig maandag nog geïnspecteerd is en toen slaagde voor de technische controle. Het was een nieuw toestel uit 2016 en de piloten waren zeer ervaren.

„Ik vraag iedereen niet te speculeren over de toedracht van de ramp”, schrijft de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky op Facebook. De luchtvaartmaatschappij, luchtvaartautoriteiten en vliegtuigbouwer Boeing zijn een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de crash. Oekraïne gaat zijn gehele burgervliegtuigenvloot laten testen.

Spanningen VS en Iran

De crash komt op een moment van grote spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Er geen verband tussen de vliegtuigcrash en de raketaanvallen op Amerikaanse legerbasissen in Irak eerder op de dag, aldus de Oekraïense ambassade. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA besloot daarna het luchtruim in zowel Irak als Iran te sluiten voor Amerikaanse vliegtuigen.

De Boeing 737-800 is een veelgebruikt tweemotorig vliegtuig op korte en middellange afstanden. Het is niet de eerste keer dat een vliegtuig van dit type neerstort. In 2010 kwamen in India bij een ongeluk met een 737-800 van Air India Express 158 passagiers om het leven toen het mis ging tijdens de landing. Vier jaar geleden ging het in Rusland eveneens mis tijdens de landing van een toestel van FlyDubai. Daarbij verongelukten alle 62 inzittenden.