Brieven

Luister naar Marjane Satrapi: wij zijn niet onze regeringen

FOTO IFFR

De huidige gespannen situatie tussen de Verenigde Staten en Iran brengt mij een interview in herinnering met de naar Frankrijk uitgeweken Iraanse schrijfster en striptekenaar Marjane Satrapi. In een vraaggesprek met het Amerikaanse tijdschrift Salon uit 2005 – dat verscheen bij de verfilming van haar beststeller-stripverhaal Persepolis – vertolkt ze helder het gevoel van de Iraniërs dat zij klem zitten (‘De Iraanse bevolking zit tussen de wolven en de leeuwen’, 6/1).

„De wereld is niet verdeeld in Oost en West”, aldus Satrapi. „U bent Amerikaanse, ik ben Iraanse, we kennen elkaar niet, maar wij praten met elkaar en kunnen elkaar uitstekend begrijpen. Het verschil tussen u en uw regering is veel groter dan het verschil tussen u en mij. En het verschil tussen mij en mijn regering is veel groter dan het verschil tussen mij en u. Onze regeringen lijken daarentegen erg op elkaar.”

Voor de mensen die de Iraniërs – en niet de Iraanse regering – beter willen begrijpen geeft Persepolis een uitstekend inkijkje in het leven vlak vóór, tijdens en na de Iraanse revolutie van 1979: moed, humor en intelligentie zijn de drijvende krachten voor de Iraanse bevolking ondanks de voortdurende repressie van binnen uit of van buiten af.