Jaarwisseling

Dijkhoff (VVD) overweegt toch verbod op vuurwerk, meer oogletsel dan in 2019

VVD Tot nu toe was de VVD altijd tegen, maar nu zegt de fractievoorzitter „niet doof en blind te zijn” voor een eventueel vuurwerkverbod.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is niet „doof en blind” voor de stemmen die opgaan voor een vuurwerkverbod in Nederland. Dat schrijft hij dinsdag op Facebook. Volgens hem is een dergelijk verbod binnen zijn partij momenteel onderwerp van „stevige” discussie.

Dijkhoff sluit daarmee niet uit dat de partij zich alsnog achter een verbod zal scharen. Maandag werd duidelijk dat er voor een dergelijk verbod al een nipte meerderheid is in de Tweede Kamer, maar nu lijkt ook de grootste regeringspartij dat te overwegen. Tot nu toe verzetten het CDA en de VVD zich daar tegen.

„Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk”, schrijft de VVD’er op Facebook. Tegelijkertijd zegt hij wel te luisteren naar oproepen van de politie, burgemeesters en oogartsen om een verbod in te stellen op particulier vuurwerk.

De fractievoorzitter erkent dat vuurwerk zorgt voor een „opgefokt sfeertje”, maar stelt tegelijkertijd dat de „fatsoenlijke vuurwerkliefhebbers” lijden onder „het tuig dat oud & nieuw elk jaar weer verpest”.

Met de verklaring reageert Dijkhoff op verdeeldheid binnen zijn partij. Diverse lokale VVD-bestuurders riepen het kabinet op tot het instellen van een verbod. Vrijdag wordt in de ministerraad over een eventueel verbod gesproken.

Dinsdag liet de VVD-fractie in Rotterdam weten voor een verbod te zijn. Daarmee is er in de stad voldoende steun voor een strenger vuurwerkbeleid.

Afgelopen jaarwisseling hebben 168 mensen oogletsel opgelopen door vuurwerk, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt de NOS woensdag op basis van cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Bijna de helft van de slachtoffers was omstander. Dertien mensen raakten door het vuurwerk blind aan één oog, bij vijf van hen moest dit oog worden verwijderd. In 65 procent van de gevallen werd het letsel veroorzaakt door legaal vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling van 2019 liepen 132 mensen oogletsel op.