China probeert onbekende longziekte te identificeren na uitbraak in Wuhan

Een camera laat de lichaamstemperatuur zien van passagiers die aankomen in Incheon, Zuid-Korea. Koorts is een symptoom van besmetting met het coronavirus.
Een camera laat de lichaamstemperatuur zien van passagiers die aankomen in Incheon, Zuid-Korea. Koorts is een symptoom van besmetting met het coronavirus. Foto Kim Ju-sung / AP

In de Chinese stad Wuhan zijn 59 mensen opgenomen met een ernstige virale longontsteking, van wie zeven in kritieke toestand. Wat de ziekte veroorzaakt is nog onbekend.

Op sociale media werd een verband gesuggereerd met SARS, de longziekte die in 2002 in China uitbrak en wereldwijd 775 levens eiste. China verzweeg de ernst van de uitbraak destijds wekenlang, waardoor de ziekte zich kon verspreiden. Inmiddels staat vast dat de huidige patiënten geen SARS hebben. Ook vogelgriep, gewone griep en het longvirus MERS zijn uitgesloten.

In Hongkong zijn 21 mensen met dezelfde klachten – hoge koorts en ademhalingsproblemen – opgenomen. Enkelen van hen zijn ook weer ontslagen. Artsen in Hongkong moeten patiënten met koorts die in de laatste twee weken in Wuhan geweest zijn registreren. De bezoekuren in ziekenhuizen zijn ingekort. Singapore voerde controles op het vliegveld in, nadat bij een driejarig meisje uit Wuhan een luchtweginfectie was vastgesteld.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat er mogelijk een relatie is met contact met dieren. Sommige patiënten in Wuhan verkochten vis, kip of konijnen op een markt, die inmiddels is gesloten. Het is nog onduidelijk of de ziekte tussen mensen overdraagbaar is.

In Hongkong werkt het stadsbestuur aan regelgeving waardoor het patiënten onder quarantaine kan plaatsen. Patiënten die onderzoek of behandeling weigeren, kunnen een geldboete of een half jaar celstraf krijgen. De maatregelen roepen ook weerstand op. De voorzitter van de Hongkongse artsenfederatie wijst er in de South China Morning Post op dat de ziektekenmerken te algemeen zijn om groepen mensen gedwongen vast te houden.

Er is China veel aan gelegen de ziekte snel onder controle te krijgen: later deze maand wordt het Chinese nieuwjaar gevierd. Dan gaan honderden miljoenen Chinezen op reis.