Brandweerchef Amsterdam stapt naar politie om dreigbrief

De nieuwe Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout ontving vlak na zijn aanstelling een dreigbrief. Die zou afkomstig zijn van een of meerdere personeelsleden.
Ook de voorganger van Van Lieshout ontving doodsbedreigingen uit zijn eigen korps.
Ook de voorganger van Van Lieshout ontving doodsbedreigingen uit zijn eigen korps. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Amsterdamse brandweercommandant Tijs van Lieshout heeft eind november een anonieme dreigbrief ontvangen die mogelijk afkomstig is van zijn eigen personeel. Dat bevestigt de brandweer woensdag na berichtgeving van Het Parool. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van de brief. Van Lieshout volgde per 1 oktober de weggestuurde Leen Schaap op die ook doodsbedreigingen ontving vanuit het eigen korps.

Lees ook: „Ik kreeg een mes in mijn rug”, vertelt Leen Schaap in een interview.

Van Lieshout kreeg de brief op zijn huisadres en maakte daar zo’n drie weken geleden melding van in een bericht op het intranet van de Amsterdamse brandweer. In dit bericht, dat in handen is van NRC, schrijft de brandweerchef dat de anonieme brief is verstuurd „door een of meerdere mensen met betrokkenheid bij de brandweer”. Vervolgens schrijft Van Lieshout dat hij overwoog om de dreigbrief met de rest van het korps te delen, maar dat niet deed omdat de brief dan bij de pers zou belanden, die het korps vervolgens „over één kam” zou scheren. Wel deed hij melding bij de politie. Aangifte doen was volgens een woordvoerder van de brandweer niet nodig.

Van Lieshouts voorganger Schaap werd in mei 2019 tussentijds aan de kant geschoven door burgemeester Femke Halsema. Zij vond dat hij niet meer kon functioneren door een diepe vertrouwensbreuk op de werkvloer. Schaap leverde veel kritiek op zijn korps, waarmee hij hevig in conflict raakte en waarvan hij doodsbedreigingen kreeg. Hij deed daarvan tot twee keer toe aangifte.