Interview

Bilal Wahib: ‘Ik geloof oprecht dat iedereen alles kan leren’

Rijzende ster: film De jonge, talentvolle acteur Bilal Wahib viel op in De Libi en Mocro Maffia, maar ook door zijn charisma en positiviteit. „Wees jezelf, doe je ding, zit niemand dwars en wees lief tegen anderen.”

Foto Andreas Terlaak

Het is niet mogelijk in de Nederlandse filmwereld iemand te vinden die iets negatiefs zegt over Bilal Wahib. Collega-acteurs, regisseurs en producenten prijzen de twintigjarige Amsterdammer massaal vanwege zijn energie, intuïtie, charisma, vastberadenheid en positiviteit. Wahib viel het afgelopen jaar op dankzij zijn rollen in de eigentijdse coming-of-agefilm De Libi en Videoland-hit Mocro Maffia; komend jaar is de jonge acteur onder meer te zien in NPO-serie Commando’s en het sekswerkersdrama Red Light (waarvoor Carice van Houten en Halina Reijn hem vroegen). Zijn nieuwste speelfilm, Paradise Drifters van regisseur Mees Peijnenburg, gaat in première op de festivals van Rotterdam en Berlijn.

Wahib groeide op met films als Het Schnitzelparadijs, Shouf shouf habibi! en Rabat, die hem deden inzien dat het ook voor jongens uit Amsterdam-West met een deels multiculturele achtergrond mogelijk was om acteur te worden. „Ik ben op mijn elfde gewoon online op zoek gegaan naar castingbureaus – ik wist niet eens hoe je het woord schreef”, vertelde hij onlangs in een interview. Wahib had geen idee of hij echt talent had. „Maar ik geloof er oprecht in dat iedereen alles kan leren, als je er maar heel veel tijd en energie in steekt. Cristiano Ronaldo is ook alleen maar de beste geworden door letterlijk elke dag urenlang te blijven trainen.”

De tiener bleek zich voor de camera als een vis in het water te voelen. Na kleine rolletjes als ‘delinquent’ of ‘pizzaboy’ mocht Wahib zich al snel bewijzen met substantiële rollen in veelgeprezen films als Broeders en Malik. Het was ongetwijfeld een voordeel dat zich weinig jongens van zijn leeftijd met een multiculturele achtergrond bij de castingbureaus meldden, erkent hij achteraf. „Acteren is ook een vak waarin de gunfactor heel erg telt. Ik merk dat het heel belangrijk is dat mensen die goede ervaringen met je hebben dat doorvertellen. Op die manier ben ik al meerdere keren benaderd voor prachtige nieuwe rollen.”

Wahib is een ‘selfmade man’ die nooit bij de pakken neer gaat zitten. Vanwege zijn rusteloze gedrag werd hij weggestuurd van de middelbare school; hij belde daarna zelf Hugo Metsers van acteeropleiding Faam of die een plekje voor hem had. Wahib benaderde ook de Toneelschool zelf of hij toelating mocht komen doen. „Wees jezelf, doe je ding, zit niemand dwars en wees lief tegen anderen”, is het devies waarmee de jonge acteur vol plannen 2020 ingaat.

Naast zijn films en series hoopt Wahib dat ook zijn muziekcarrière van de grond komt. En in maart maakt hij bij de Toneelmakerij zijn grote toneeldebuut in een nieuwe eigentijdse bewerking van Hamlet die Abdelkader Benali schreef. Ook hier gaat het talent heel onbevangen in: „Ik zorg dat ik mijn tekst ken. En daarna kunnen er twee dingen gebeuren: je valt stil, of je klaart de klus.”

Bilal Wahib op Instagram: bilalwahib