Iran beschiet Amerikaanse doelen in Irak, volgens VS geen slachtoffers

Een basis in Irak die wordt gebruikt door Amerikaanse en Iraakse troepen is door meerdere raketten geraakt. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.
De lichten zijn aan in het Witte Huis na de aanvallen in Irak. Ook zouden veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd.
De lichten zijn aan in het Witte Huis na de aanvallen in Irak. Ook zouden veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd. Foto Alex Brandon / AP

Een luchtmachtbasis bij de stad Ain al-Asad in Irak is woensdagochtend getroffen door een raketaanval vanuit Iran. Op die basis zijn zowel Amerikaanse als Iraakse troepen gestationeerd. Ook zouden raketten zijn afgeschoten richting een Amerikaanse basis bij de stad Erbil in het noorden van Irak. Er zijn geen slachtoffers gevallen bij de aanvallen, zegt een woordvoerder van de Amerikaanse regering.

Trump, die later op woensdag nog een verklaring zal geven, schrijft op Twitter dat „alles in orde” is met de Amerikaanse manschappen in Irak. Op de Iraanse staatstelevisie waren andere geluiden te horen: volgens een hooggeplaatste medewerker van de Revolutionaire Garde zijn er bij de beschietingen tachtig „Amerikaanse terroristen” omgekomen. Bewijs daarvoor leverde de zender niet. Iran heeft na de aanvallen zijn eis herhaald dat de VS hun troepen uit het Midden-Oosten terugtrekken.

Lees ook dit interview met VN-gezant Jeanine Hennis: ‘De eenheid van Irak staat op het spel’

Iran heeft volgens het Pentagon „meer dan een dozijn” ballistische raketten afgevuurd. De Iraniërs zelf hebben het over vijftien projectielen. Bij de aanval in Erbil zijn geen Nederlandse slachtoffers gevallen, zegt het ministerie van Defensie volgens persbureau ANP. Er zitten in de regio veertig Nederlandse militairen, maar die zijn niet gelegerd op de plek waar de raketten insloegen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump All is well! Missiles launched from Iran at two military bases located in Iraq. Assessment of casualties & damages taking place now. So far, so good! We have the most powerful and well equipped military anywhere in the world, by far! I will be making a statement tomorrow morning.

Iran had al aangekondigd wraak te zullen nemen voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die vorige week omkwam bij een Amerikaanse aanval bij de internationale luchthaven in Bagdad. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zei dinsdag op korte termijn een wraakactie van Iran te verwachten. Hij zei dat de Verenigde Staten „gepast zullen reageren” mocht het zover komen.

Uitvaart

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verboden om nog boven Irak, Iran en de Perzische Golf en de Golf van Oman te vliegen vanwege de politieke spanningen en de „verhoogde militaire activiteit” in de regio.

Het lichaam van Soleimani werd dinsdag begraven in zijn geboortestad Kerman. Tienduizenden mensen waren op de ceremonie afgekomen. Zijn uitvaart moest uitgesteld worden nadat bij het begin van de ceremonie zeker 56 mensen door verdrukking waren omgekomen.