Volleyballers verliezen van Bulgarije, plaatsen zich niet voor Spelen

Het nationale mannenvolleybalteam gaat niet naar de Olympische Spelen. De ploeg verloor ook het tweede duel op het kwalificatietoernooi, tegen Bulgarije.
Maarten van Garderen (links) in actie tijdens de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Servië op maandag.
Maarten van Garderen (links) in actie tijdens de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Servië op maandag. Foto Odd Andersen/AFP

Het Nederlandse mannenvolleybalteam heeft dinsdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn verloren van Bulgarije. Dit is de tweede nederlaag op rij en betekent dat de volleyballers deze zomer niet naar de Olympische Spelen in Japan mogen.

In Berlijn was de ploeg van bondscoach Roberto Piazza kansloos tegen Bulgarije: 3-0 (25-19, 25-16, 25-15). Maandag had Oranje de eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi tussen Europese landen ook al met 3-0 verloren van de Servische volleyballers.

Door de twee verliespartijen staat Nederland laatste in de groep, met nul punten. Bulgarije gaat na twee zeges aan de leiding met vijf punten, Frankrijk volgt met vier punten. Nederland speelt woensdagavond nog tegen Frankrijk maar is al uitgeschakeld. De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor de halve finales van het kwalificatietoernooi. Alleen de uiteindelijke winnaar van het toernooi verdient een ticket voor de Spelen in Tokio.

Lees ook: Eigen publiek was te duur voor de Nederlandse volleybalsters

Laatste kans gemist

Dit Europese toernooi was het laatste kwalificatietoernooi waarmee de Nederlandse mannen zich hadden kunnen plaatsen. In augustus wist Oranje zich ook niet te plaatsen via het internationale kwalificatietoernooi in Rotterdam.

Ook het Nederlandse vrouwenvolleybalteam probeert het laatste ticket te bemachtigen voor de Spelen. De Oranje-vrouwen spelen dinsdagavond om 19.30 uur hun eerste wedstrijd tegen Azerbeidzjan op het kwalificatietoernooi, dat in Apeldoorn wordt gehouden. De Nederlandse ploeg eindigde vier jaar geleden nog als vierde op het WK en geldt als een van de favorieten voor de winst op het kwalificatietoernooi.