Spaans parlement stemt in met nieuwe regering onder leiding van Sánchez

Spanje heeft daarmee de eerste coalitieregering sinds het herstel van de democratie. De sociaal-democratische PSOE gaat regeren met het uiterst linkse Unidas Podemos.
De nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez krijgt een applaus in het Spaanse parlement.
De nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez krijgt een applaus in het Spaanse parlement. Foto Reuters

Het Spaanse parlement heeft dinsdag met een nipte meerderheid ingestemd met de nieuwe regering onder leiding van sociaal-democraat Pedro Sánchez. Voor het eerst sinds het herstel van de democratie in 1978 heeft Spanje daarmee een coalitieregering. De sociaal-democraten van PSOE vormen samen met het linkse Unidas Podemos een progressieve regering, met gedoogsteun van Baskische en Catalaanse separatisten.

167 Spaanse parlementariërs stemden voor de nieuwe regering en 165 tegen. Achttien volksvertegenwoordigers, onder wie de Catalaanse separatisten, onthielden zich van stemming.

Het was in november de vierde keer in vier jaar dat de Spanjaarden naar de stembus gingen. Het politieke landschap in het Zuid-Europese landen versplinterde de afgelopen jaren onder de opkomst van kleinere partijen, zoals Unidas Podemos. Sinds 1978 regeerden of de sociaal-democraten, of de conservatieven. Maar door de versplintering lukte het die partijen de laatste jaren niet een meerderheid te halen. Dat leidde tot instabiele minderheidsregeringen van één partij die al snel vielen.

Lees ook: In Spanje gaat uiterst links voor het eerst regeren