Puerto Rico roept noodtoestand uit om aardbevingen

Dinsdag vond op het eiland een aardbeving plaats met een kracht van 6,4. Voor zover bekend is tot nu toe één dode gevallen.
Natuurrampen komen op Puerto Rico relatief vaak voor door de ligging in de Caribische Zee.
Natuurrampen komen op Puerto Rico relatief vaak voor door de ligging in de Caribische Zee. Foto Ricardo Ortiz/Reuters

In Puerto Rico is dinsdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege een reeks aardbevingen die het Caraïbische eiland heeft getroffen. Daarbij is voor zover bekend zeker één persoon om het leven gekomen, ook raakten acht mensen gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

Een van de aardbevingen had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Ooggetuigen meldden dat de beving ongeveer dertig seconden duurde en werd gevolgd door hevige naschokken.

Door de aardschokken is de elektriciteit op het grootste deel van het eiland uitgevallen, daarnaast zitten nog 300.000 huishoudens zonder stromend water. Ook is er veel schade aan gebouwen. De zuidkant van het eiland lijkt het hevigst getroffen. In de gemeente Yauco in het zuiden stortten zeker acht huizen in. Honderden mensen zijn op een veilige plek ondergebracht.

Overheidsgebouwen gesloten

Overheidsgebouwen gingen dinsdag grotendeels dicht, alleen de hulpdiensten staan nog paraat. Ook de Nationale Garde van het eiland wordt ingezet. Gouverneur Wanda Vazquez riep via Twitter inwoners op rustig te blijven.

Maandag vond al een aardbeving plaats met een kracht van 5,8. Volgens seismologen is het niet te voorspellen of er nog meer bevingen zullen volgen. Het eiland, dat geldt als overzees gebied van de Verenigde Staten, is nog in wederopbouw nadat het in 2017 getroffen werd door zware orkanen. Daarbij kwamen zeker drieduizend inwoners om het leven. Het noodweer veroorzaakte destijds grote schade aan de infrastructuur, die nog niet is hersteld.