Publieke communicatie

Machiavelliprijs voor onderzoekers Bellingcat

Het internationale onderzoekscollectief Bellingcat heeft de Machiavelliprijs gewonnen, een jaarlijkse Nederlandse prijs voor „een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie”. Dat heeft de organisatie van de prijs dinsdag bekendgemaakt.

Bellingcat werd wereldwijd bekend door onthullingen over de Syrische burgeroorlog en de MH17-ramp. Het collectief krijgt de prijs vanwege „vernieuwende wijze van onderzoeksjournalistiek die keer op keer zorgt voor baanbrekende onthullingen”, aldus het juryrapport. „Bellingcat heeft diepgravende onderzoeksjournalistiek een stevige kwaliteitsimpuls gegeven in een tijdperk waarin we steeds meer fake news zien. Waar traditionele media vaak huiverig zijn om hun kennis en aanpak te delen, moedigt Bellingcat dit juist aan.”

De jury prijst Bellingcats onthullingen over MH17, die „wereldwijd impact hebben gehad en in Nederland in het bijzonder”. In september 2014, twee maanden na de MH17-ramp, bracht Bellingcat de Boek-raket waarmee het vliegtuig was neergehaald in verband met de 53ste brigade van het Russische leger in Koersk. Ook stelde het collectief een lijst samen met militairen die mogelijk betrokken waren.

De Britse Bellingcat-oprichter Eliot Higgins neemt de prijs 12 februari in ontvangst in Den Haag. (NRC)