Messen bij tieners in Amsterdam gevonden

Vijf jonge tieners die zondag in Amsterdam werden aangehouden voor een straatroof, bleken bewapend met een kapmes en andere steekwapens. De straatroof gebeurde zondag rond vijf uur’s middags in stadsdeel Oud-Zuid. Het lijkt volgens een woordvoerder van de politie te gaan om een incident waarbij twee groepen jongeren betrokken waren. Een slachtoffer heeft aangifte gedaan. Het is onduidelijk of de messen daadwerkelijk gebruikt zijn. Over de precieze leeftijd van de aangehouden tieners geeft de politie geen duidelijkheid. De woordvoerder zegt alleen dat ze „gemiddeld veertien jaar oud” zijn. In een Facebook-bericht had de wijkagent van bureau Amsterdam Zuid Buitenveldert het over een leeftijd van twaalf en dertien jaar.

Jongeren gaan steeds vaker bewapend de straat op, zei politiechef Frank Paauw in september tegen omroep AT5. De wijkagent in Amsterdam Zuid Buitenveldert sluit zich bij die zorgen aan. „Ik doe een oproep aan ouders, leraren, sportleraren, het maakt niet uit: bespreek dit, kom in actie!”

Exacte cijfers over hoe vaak minderjarigen bij steekincidenten betrokken zijn, ontbreken. Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen dat het aantal jongeren tussen de twaalf en achttien jaar dat verdacht wordt van een geweldsmisdrijf, de voorbije jaren met bijna 50 procent is afgenomen. (NRC)