Meerdere keren geslagen door de glazenwasser

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

iStock

De glazenwasser kreeg een aanvaring met zijn leidinggevende over de aanhanger van de werkbus. Later op die dag, medio september, komen de twee elkaar weer tegen en slaat de man zijn leidinggevende een aantal keer. Onacceptabel gedrag, vindt zijn werkgever. In een gesprek met de glazenwasser bevestigt die het voorval en betuigt geen spijt. Daarop ontslaat de werkgever hem op staande voet.

De ontslagen werknemer stapt naar de rechter. Hij wil een vergoeding van zijn voormalige baas omdat het ontslag volgens hem onterecht was. Nu zegt de glazenwasser zijn leidinggevende „met geen vinger aangeraakt” te hebben en zich niet te hebben misdragen. Er zou sprake zijn van een samenzwering tegen hem.

Volgens de rechtbank Rotterdam, die zich eind december over de zaak boog, blijkt uit niets dat sprake was van een samenzwering. De rechter is er wel van overtuigd dat de man zijn leidinggevende heeft geslagen; schriftelijke verklaringen van vier collega’s én de aangifte van de mishandelde man bij de politie wegen zwaar. Het ontslag op staande voet is dus terecht, oordeelt de rechter. Bovendien is het gedrag van de man zo ernstig dat hij geen transitievergoeding krijgt.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2019:9876