Geld voor de hockeynetten weg, order verdwenen, baan kwijt

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: arbeidsrecht.

Foto Getty Images

Had hij dat geld voor zaalhockeynetten, zo’n 360 euro, in een envelop gedaan en bij een collega op het bureau gelegd of in eigen zak gestoken? Zijn baas, groothandelaar in sportartikelen, denkt dat laatste. Als dan ook nog de bestelling van de netten uit het computersysteem verdwijnt, volgt verder onderzoek. Zo wordt de in- en uitlogactiviteit op de vaste computer van de man gecontroleerd, en worden camerabeelden bekeken.

Een gesprek volgt waarin de man, die al ruim 26 jaar voor de groothandel werkt, geconfronteerd wordt met de verdenkingen. Hij ontkent. Zijn werkgever schorst hem toch, waarna ontslag op staande voet volgt. Volgens de werkgever heeft de man geld verduisterd. „Wij vinden jouw ontkenning niet geloofwaardig.”

De man vecht zijn ontslag aan; zijn baan wil hij niet terug, maar het ontslag is volgens hem onterecht en dus heeft hij recht op vergoedingen.

De rechtbank Rotterdam oordeelde in december in de zaak. De „uitdrukkelijke” ontkenning van de man en gebrek aan direct bewijs maken dat verduistering niet is aangetoond. Bovendien wijzen camerabeelden niet uit dat de man achter de computer zat toen de order uit het systeem verdween. Evenmin valt uit te sluiten dat een collega via het account van de man heeft ingelogd en de verdachte handeling heeft verricht. Dat de man zich volgens zijn werkgever „extreem zenuwachtig” gedroeg is volgens de rechter niet onverklaarbaar, gezien eerdere onterechte beschuldigingen. Kortom, het ontslag is onterecht. De man krijgt bij elkaar opgeteld zo’n 61.000 euro toegekend aan vergoedingen.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2019:10179