Dijkhoff overweegt toch vuurwerkverbod, VVD Rotterdam gaat overstag

De Rotterdamse fractie van de VVD heeft bekendgemaakt wel voor een verbod te zijn. Dat betekent dat een meerderheid van de coalitie voor een verbod is in de Maasstad.
Een prullenbak met vuurwerkschade in Amsterdam.
Een prullenbak met vuurwerkschade in Amsterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Komend jaar mag er geen particulier vuurwerk meer worden afgestoken in Rotterdam. De lokale fractie van de VVD in de stad heeft dinsdag steun uitgesproken voor een totaal vuurwerkverbod. Daarmee is er in de gemeenteraad een meerderheid voor een strenger vuurwerkbeleid. „Eerdere pogingen om de overlast en wetteloosheid met het invoeren van vuurwerkvrije zones te beteugelen, hebben helaas niet het gewenste effect gehad”, licht de partij haar besluit toe.

Bij het Rotterdamse Oogziekenhuis werden tijdens afgelopen jaarwisseling achttien slachtoffers met oogletsel binnengebracht. Bij de autoriteiten kwamen verder zo’n duizend meldingen van overlast binnen, schrijft de partij. In plaats van particulier vuurwerk volgend jaar nog langer toe te staan, komen er in de Maasstad meer door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows, zegt de VVD Rotterdam toe. Afgelopen jaar werden al speciale vuurwerkzones aangewezen.

Lees ook dit opiniestuk: De rechter kan vuurwerk verbieden. Maar willen we dat?

Dijkhoff: niet doof en blind voor discussie

Ook op landelijk niveau worstelt de VVD met een verbod op vuurwerk. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak zich hier dinsdag over uit. Op Facebook schrijft hij niet „doof en blind” te zijn voor de stemmen die opgaan voor een vuurwerkverbod in heel Nederland. Volgens hem is een dergelijk verbod binnen zijn partij momenteel onderwerp van „stevige” discussie. Dijkhoff sluit daarmee niet uit dat de partij zich landelijk later alsnog achter een verbod zal scharen. Maandag werd duidelijk dat er voor een dergelijk verbod al een nipte meerderheid is in de Tweede Kamer. Nu lijkt ook de grootste regeringspartij dat te overwegen.

„Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk”, schrijft de VVD’er op Facebook. Tegelijkertijd zegt hij wel te luisteren naar oproepen van de politie, burgemeesters, oogartsen en andere hulpverleners om zo snel mogelijk een verbod in te stellen op particulier vuurwerk. „Alleen als het echt noodzakelijk is, als het echt niet anders kan, wil ik zover gaan”, aldus Dijkhoff. Tot nu toe verzetten het CDA en de VVD zich altijd tegen een verbod, maar de VVD lijkt daarin nu een draai te maken.

De fractievoorzitter erkent dat vuurwerk zorgt voor een „opgefokt sfeertje”, maar stelt tegelijkertijd dat de „fatsoenlijke vuurwerkliefhebbers” lijden onder „het tuig dat oud & nieuw elk jaar weer verpest”.

Lees ook: Druk op VVD neemt toe om vuurwerk in de ban te doen

Met de verklaring reageert de fractievoorzitter op eerdere berichtgeving in de media, dat een eventueel vuurwerkverbod binnen de VVD voor verdeeldheid zorgt. Hij laat weten dat de partij voorlopig nog niet met een definitief standpunt zal komen: „Nadat we alles hebben afgewogen, nemen we de beslissingen die wij noodzakelijk vinden. Niet eerder. Dat zal nu niet anders zijn.”

Burgemeesters

Meer regionale afdelingen van de VVD en het CDA schaarden zich afgelopen week achter een verbod. Onder meer VVD-burgemeester Jan van Zanen van Utrecht riep zijn eigen partij eerder deze week op in te stemmen met een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Ook waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag schaarde zich achter dat standpunt. De twee pleitten voor een uitbreiding van het huidige verbod, zoals voorgesteld door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad wil vuurwerk verbieden dat veel letsel veroorzaakt, zoals vuurpijlen en vuurwerk dat extreme knallen veroorzaakt.

Onder meer de SP en PvdA pleiten voor een strenger vuurwerkbeleid, evenals de ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50Plus, SGP, Partij voor de Dieren en Denk. Vrijdag wordt er in de ministerraad over een verbod gesproken.