Brexitblog

Tienduizenden Schotten op de been voor mars van onafhankelijkheidsbeweging

Op 31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog af, actueel nieuws rondom de Brexit leest u hier.

'Tienduizenden' in Glasgow op de been voor Schotse onafhankelijkheidsbeweging

Tienduizenden betogers hebben zaterdag meegelopen in een mars voor Schotse onafhankelijkheid. Het weer was slecht in Glasglow, maar dat lijkt demonstranten niet te hebben afgeschrikt, zo meldt de BBC. Zij liepen mee in de eerste onafhankelijkheidsmars van het jaar; er zijn nog zeker acht demonstraties gepland volgens de organisatie All Under Onder Banner. Die club probeert iedereen die vóór een onafhankelijk Schotland is, samen op de been te krijgen, ongeacht andere politieke geschillen.

Volgens AUOB gingen er zaterdag zo'n 80.000 mensen de straat op:

Twitter avatar AUOBALBA All Under One Banner 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 We're delighted that despite the weather and the effects on travel that approx 80,000 Independence supporters Marched for Independence #AUOB today at Glasgow. Well done people 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
We're having #indyref2020!
#OurRightToDecide 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

De organisatie noemt 2020 een "cruciaal" jaar voor de onafhankelijkheidsbeweging - en inderdaad is er weer de roep voor een referendum over de toekomst van Schotland. Nicola Sturgeon, de leider van de Scottish National Party die in parlementsverkiezingen van december een flinke winst behaalde, sprak haar steun uit voor de betoging. 48 van de 59 Schotse zetels gingen naar de nationalisten. Een officiële volksraadpleging is overigens nog niet aangekondigd, en de Britse regering van premier Boris Johnson lijkt dat ook niet te zien zitten.

Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon Good luck to everyone marching for independence in Glasgow today - hope the weather isn’t too bad! Sorry I can’t be there today, but look forward to seeing you all again soon. In the meantime, sending my support and best wishes.

In het laatste referendum, in 2014, stemde 55 procent van de Schotten tégen onafhankelijkheid. Mogelijkerwijs heeft echter de Brexit daar verandering in gebracht, want in Schotland wil juist een meerderheid wél bij de Europese Unie blijven.

Brits Lagerhuis stemt in met Brexit-wet, uittreding op 31 januari weer dichterbij

Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met de Brexit-wet die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari mogelijk maakt. 330 parlementariërs stemden donderdag voor de Withdrawal Agreement Bill, 231 tegen. Na goedkeuring door het Britse Hogerhuis, het House of Lords, zal het Verenigd Koninkrijk naar verwachting over 22 dagen als het eerste land ooit de Europese Unie verlaten.

Twitter avatar DExEUgov Department for Exiting the EU The Brexit Bill has passed its Third Reading by 330 votes to 231. @SteveBarclay closed the debate on this historic day ⬇️ https://t.co/SkMEVB3jq2

Het resultaat van de stemming is geen verrassing meer sinds de Conservatieve partij van premier Boris Johnson vorige maand na verkiezingen een ruime meerderheid van de zetels in het Lagerhuis won. Daardoor kwam er een einde aan de jarenlange impasse in het parlement. Dat kon het lang niet eens worden over de Brexit, waar het Verenigd Koninkrijk in 2016 voor stemde tijdens een referendum. Drie keer stemde het Lagerhuis een Brexit-deal weg. Het leidde uiteindelijk tot het opstappen van premier Theresa May en nieuwe verkiezingen, op 12 december.

Goedkeuring door het Britse Hogerhuis is een formaliteit; zij kunnen de wet niet tegenhouden, enkel vertragen. „Ik heb geen twijfel dat de leden van het Hogerhuis de stem van Britse volk op 12 december gehoord hebben”, zei Brexit-minister Stephen Barclay tegen persbureau AP.

Na uittreding zal een overgangsperiode van minimaal elf maanden beginnen, waarin het Verenigd Koninkrijk zich nog aan de EU-regels moet houden. Voor het eind van die periode, in december 2020, moeten nieuwe afspraken gemaakt worden tussen de EU en het VK, onder meer over de toekomstige handelsrelatie. Lukt dat niet, dan gaan minder gunstiger voorwaarden van de Wereldhandelsorgansatie gelden. Indien nodig kan de transitieperiode met twee jaar verlengd worden, maar de premier Johnson wil voor voor het einde van 2020 een handelsakkoord met de EU hebben bereikt.

Lees ook: De Brexit komt er nu toch echt aan

Paul Blomfield, Brexit-woordvoerder van oppositiepartij Labour, noemde het aannemen van de wet „het eerste deel van het verhaal”. „Labour zal blijven pleiten voor nauw economisch partnerschap en voor de bescherming van de rechten van werknemers, milieu en andere waarborgen die door ons lidmaatschap van de EU worden geregeld.”

'Johnson wil feestdag ter ere van de Brexit'

Als het aan premier Boris Johnson ligt, komt er een nationale feestdag ter ere van de Brexit. Details over een dergelijke feestdag op 31 januari zijn door Downing Street niet bekendgemaakt, maar Britse media weten te melden dat de voorbereidingen al in gang zijn. Ook Brexiteer Nigel Farage zou van plan zijn een feest met vuurwerk te geven, voor de deur van Westminster.

In december is een aantal Eurosceptische parlementariërs bovendien een campagne begonnen om Big Ben op de dag van de uittreding te laten luiden. De groep parlementariërs had daartoe dinsdag een motie ingediend, maar deze werd niet geselecteerd voor een stemming.

Ongeveer vijftig Lagerhuisleden, overwegend Conservatieven, willen dat de befaamde klok op 31 januari om 23.00 uur (lokale tijd) te horen zal zijn: het moment waarop het VK de EU officieel verlaat. Als het aan hen ligt, wordt de Brexit-dag opgenomen in de lijst van speciale gelegenheden waarvoor Big Ben wordt geluid. Volgens persbureau Reuters zijn er nog wel andere mogelijkheden voor de groep parlementariërs om het voorstel erdoorheen te krijgen.

De klok van de Elizabeth Tower, die momenteel een renovatie van ongeveer zestig miljoen pond (ongeveer zeventig miljoen euro) ondergaat, is normaal gesproken ieder uur te horen. Maar sinds de renovatie in 2017 begon, is de klok overdag stil. Alleen bij speciale gelegenheden zoals de jaarwisseling, is Big Ben nog te horen. De renovatie is naar verwachting in 2021 afgerond.

Brexiteers voor het parlementsgebouw. Foto Will Oliver/EPA

Welkom in dit Brexitblog, hier houdt NRC alle ontwikkelingen rondom de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU bij. Het oude nieuws leest u hier terug.