In beeld

Bosbranden in Australië: verbrande koala’s en zwartgeblakerde bomen

De bosbranden die nu al tijden woeden in het zuidoosten van Australië zorgen voor een ecologische catastrofe. Honderden miljoenen dieren zijn waarschijnlijk al om het leven gekomen. Kangaroo Island, de 'kleine ark van Noach' genoemd omdat het een veilig onderkomen is voor veel bedreigde diersoorten, is voor een derde afgebrand. Overal liggen de kadavers van verbrande dieren.
Een koala ligt levenloos op de grond op Kangaroo Island. Het dier is omgekomen door de hevige bosbranden die op het eiland woedden, nadat het eiland door blikseminslagen getroffen werd.
Foto David Mariuz/EPA
Meer dan een derde van het eiland is verbrand. Als onderdeel van Operation Bushfire Assist zijn levensmiddelen en honderd legerreservisten naar het eiland gestuurd, op verzoek van de regionale autoriteiten.
Foto David Mariuz/EPA
De bosbranden zijn catastrofaal voor de biodiversiteit op het eiland. Inheemse soorten als de bruine raafkakatoe worden door de ramp met uitsterven bedreigd.
Foto David Mariuz/EPA
Het eiland is een veilig onderkomen voor veel bedreigde diersoorten. Een milieuwetenschapper van de organisatie Land for Wildlife vertelde The Guardian dat het eiland ook wel de 'kleine ark van Noach' genoemd wordt.
Foto David Mariuz/EPA
Een kangoeroe die niet kon ontsnappen aan het vuur. De camera’s die Land for Wildlife beheert en die de natuurgebieden in de gaten houden, zijn allemaal gesmolten door de hitte.
Foto David Mariuz/EPA
In totaal zijn er volgens schattingen van milieuwetenschappers aan de universiteit van Sydney mogelijk wel een miljard dieren omgekomen bij de branden die het zuidoosten van Australië al maanden teisteren.
Foto David Mariuz/Reuters
Naast dat dieren levend verbranden, stikken ze ook vaak door de rookwolken. Wombats, zoogdieren die alleen in Australië voorkomen, kunnen niet goed omgaan met de hitte en de stress en raken in paniek van de geur van rook. Vaak zijn de dieren niet snel genoeg om aan het vuur te ontsnappen.
Foto David Mariuz/EPA
Maar ook koala’s hebben zwaar te lijden onder de bosbranden. In de deelstaat New South Wales is een derde van de koala-populatie al door de branden om het leven gekomen.
Foto David Mariuz/EPA
Omdat koala’s en kangoeroes verspreid over Australië voorkomen, zijn de bosbranden voor hen minder een existentiële bedreiging. Maar voor soorten als dwergbuidelmuizen en de bruine borstelvogel ligt dat anders: zij worden met uitsterven bedreigd.
Foto David Mariuz/EPA
Natuurbeschermer Simon Adamczyk houdt een koala vast die hij gered heeft in de buurt van Cape Borda.
Foto David Mariuz/EPA
Zwarte as en brandresten spoelen aan op Boydtown Beach, en de oevers van de Nullica Rivier bij de stad Eden.
Foto Tracey Nearmy/Reuters
Een dode Australische vogel bedekt door as spoelt aan op Boydtown Beach.
Foto Tracey Nearmy/Reuters
Hoewel vogels makkelijker kunnen vluchten voor de branden dan veel andere dieren, zijn ook zij vaak niet snel genoeg om op tijd weg te komen.
Foto Tracey Nearmy/Reuters
Sommige kleine reptielen en zoogdieren weten het vuur te overleven: zij kunnen zich soms op tijd tussen rotsen of onder de grond verstoppen. Vaak komen zij daarna alsnog om het leven omdat er geen eten meer te vinden is na de branden.
Foto Saeed Khan/AFP
Ook zijn de dieren een makkelijke prooi voor roofdieren. Wilde katten en vossen profiteren soms als enigen van de bosbranden: voor hen zijn de afgebrande bosgebieden een open jachtveld.
Foto Saeed Khan/AFP
Kangoeroes begeven zich in de buurt van een woongebied bij de stad Merimbula.
Foto Saeed Khan/AFP
Zwartgeblakerde stammen getuigen van de brand die in een bos in de buurt van de stad Nowra woedde.
Foto Dean Lewins/EPA
Naast de miljoenen dieren zijn tot nu toe 24 mensen om het leven gekomen. Maar ook de materiële schade is enorm: in New South Wales zijn meer dan 1500 huizen vernietigd.
Foto Saeed Khan/AFP
Volgens wetenschappers wordt de hevigheid en duur van bosbranden versterkt door klimaatverandering. Maar premier Scott Morrison houdt vol dat er geen directe link is tussen de bosbranden en de klimaatcrisis, en dat het land daarom ook niet sneller zijn CO2-doelen hoeft te halen.
Foto James Ross/Reuters
De bosbranden hebben zelf ook een negatief effect op klimaatverandering: door de branden is al 350 miljoen ton CO2 vrijgekomen.
Foto James Ross/Reuters