Trumpblog

Bemiddelaar Giuliani: Trump was van alles op de hoogte

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

We sluiten dit blog

We sluiten dit Trumpblog af. Alle actuele ontwikkelingen rondom het presidentschap van Trump volgen we in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwe blog: Oekraïne vraagt FBI om hulp in onderzoek naar cyberaanval Burisma

Bemiddelaar Giuliani: Trump was van alles op de hoogte

Donald Trump wist „precies wat er speelde” toen zijn advocaat Rudy Giuliani onderzoek deed naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in Oekraïne. Dat zegt Giuliani's voormalige medewerker Lev Parnas, een van de hoofdrolspelers in het impeachmentonderzoek naar de Amerikaanse president, in een donderdag uitgezonden interview met zender MSNBC.

Parnas is een Oekraïens-Amerikaanse zakenman en zou achter de schermen Giuliani in contact hebben gebracht met Oekraïense functionarissen. Het is voor het eerst dat hij zich publiekelijk uitspreekt over de kwestie. In oktober werd Parnas samen met een Wit-Russische investeerder in de VS opgepakt voor het schenden van de wet op campagnefinanciering. Trump heeft gezegd dat hij mensen zoals Parnas helemaal niet kent, ook al zijn er foto's gemaakt van de twee samen.

Lees ook: ‘Magere Hein’ die afzetting van Trump op elke mogelijke manier zal saboteren

„Trump was op de hoogte van alles wat ik deed. Ik deed niks zonder toestemming van Rudy Giuliani of de president”, zegt Parnas nu over de Oekraïne-affaire. Bovendien is het volgens de zakenman duidelijk dat het onderzoek nooit bedoeld was om corruptie in Oekraïne aan te pakken, zoals Trump claimt, maar alleen om Biden te schaden. Dat bleek woensdag ook al uit getuigenisverklaringen van Parnas die naar buiten kwamen. Parnas zegt in het video-interview verder dat personen zoals vicepresident Mike Pence en minister van Justitie William Barr ook betrokken waren bij de kwestie.

"It wasn't just military aid. It was all aid," Parnas tells @maddow. "Basically the relationships would be sour. We would stop giving them any kind of aid, unless... there were several demands at the point — the most important one was the announcement of the Biden investigation." pic.twitter.com/DYwDUofVnl

— MSNBC (@MSNBC) January 16, 2020

De uitspraken komen op een belangrijk moment: Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stuurden woensdag de impeachment-aantijgingen door naar de Senaat. Trump zou zijn ambt hebben misbruikt voor politiek gewin door druk te zetten op Oekraïne om een strafrechtelijk onderzoek aan te kondigen naar voormalig vicepresident Biden, in ruil voor militaire steun. De president spreekt dit met klem tegen en doet de aantijgingen af als politiek gemotiveerd.

Huis van Afgevaardigden stuurt impeachment-aanklachten naar de Senaat

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag middels een stemming gekozen om de twee formele aanklachten in de impeachment-procedure naar de Senaat te sturen. De Democratische Partij heeft de meerderheid in het Huis, in de Senaat hebben de Republikeinen het overwicht.

Van de 435 leden van het Huis stemden 228 voor het doorsturen van de aanklachten en stemden 193 tegen. Democraten stemden grotendeels voor. Republikeinen, de partijgenoten van president Trump, tegen. Verwacht wordt dat de Senaat de president vrijspreekt. Niet één van de 53 Republikeinse senatoren heeft zich uitgesproken voor het afzetten van de president. Voor een afzetting is tweederde meerderheid nodig in de Senaat, dus de steun van minstens twintig Republikeinen.

De hoorzitting in de Senaat begint waarschijnlijk dinsdag. Het is niet bekend hoe lang het proces zal gaan duren.

Voorlopig handelsakkoord VS en China ondertekend

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vice-premier Liu He hebben woensdag het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China ondertekend. De twee hebben hun handtekening onder het document gezet in het Witte Huis. Met het akkoord verdwijnt een deel van de handelsbeperkingen die de landen aan elkaar hebben opgelegd.

Lees ook: VS en China: een gewapende vrede aan het handelsfront

De deal zorgt ervoor dat de spanningen tussen de VS en China voorlopig afnemen. Later zal Trump naar Beijing reizen om verder te onderhandelen over een breder akkoord. Het voorlopige akkoord werd eind vorig jaar al gesloten, maar moest nog ondertekend worden. China zegt in het akkoord toe de komende twee jaar voor 200 miljard dollar aan producten uit de VS te kopen. Hiermee moet de handelskloof tussen de twee economische grootmachten kleiner worden.

De Amerikaanse president Trump en de de Chinese vice-premier Liu He. Foto Erik S. Lessser/EPA

Democraten Schiff en Nadler voorgedragen als hoofdaanklagers in impeachment-proces

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, heeft de Democraat Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in het impeachment-proces tegen president Donald Trump.

Schiff is de voorzitter van de inlichtingencommissie, die Trumps banden met Oekraïne onderzocht. Democraat Jerrold Nadler is ook voorgedragen als aanklager in het afzettingsproces. Hij is voorzitter van de overwegend Democratische juridische commissie die de beschuldigingen tegen Trump goedkeurde. Schiff en Nadler gaan leiding geven aan een zevenkoppig team dat bewijs tegen Trump moet presenteren tijdens het proces in de Senaat. Daarbij moeten alle honderd senators, die in feite de functie hebben van een jury, aanwezig zijn. De opperrechter van het Hooggerechtshof John Roberts zit de jury voor.

Vorige maand werd Trump officieel beschuldigd van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. Hij zou zijn macht misbruikt hebben door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin. Hij vroeg Zelensky een onderzoek te starten naar zijn politieke rivaal Joe Biden, in ruil voor militaire steun.

Het Huis van Afgevaardigden stemt later deze woensdag naar verwachting ermee in om de aanklachten tegen Trump naar de Senaat te sturen, waar het proces tegen Trump dan donderdag officieel kan beginnen. Bij het proces in de Senaat is een tweederde meerderheid nodig om Trump af te zetten. Aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat is de kans dat de afzetting ook gaat lukken vooralsnog niet heel groot.

Democraat Adam Schiff. Foto Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Op de valreep nieuw bewijs over handelen Trumps entourage in Oekraïne

Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden hebben nieuw bewijs openbaar gemaakt in de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Het gaat om tientallen documenten waaruit zou blijken hoe Trumps advocaat Rudy Giuliani en zijn kantoorgenoten de druk op Oekraïne opvoerden om een onderzoek te starten naar Trumps politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter, meldt The New York Times dinsdag. Het bewijs komt een dag voordat de aanklachten tegen Trump mogelijk worden doorgestuurd naar de Senaat.

Het gaat onder meer om getuigenverklaringen, sms'jes en handgeschreven notities van Giuliani’s zakenpartner Lev Parnas waarbij de Oekraïense president Zelensky bij naam genoemd wordt. „Laat Zelensky aankondigen dat de zaak-Biden onderzocht wordt”, staat er met pen geschreven op een velletje papier van het Ritz-Carlton Hotel in Wenen. De datum waarop het briefje geschreven is, blijft onduidelijk.

Andere documenten zouden bewijzen dat Parnas, die in oktober in New York werd gearresteerd, namens Trump contact legde met leden van de Oekraïense regering. Ook verzocht Giuliani in mei 2019 in een brief aan Zelensky, destijds nog presidentskandidaat, dat hij een vergadering met hem wilde. Daar schrijft de advocaat dat hij „met medeweten en toestemming” van de Amerikaanse president werkte. Het is voor het eerst dat uit een openbaar document blijkt dat Giuliani namens Trump een ontmoeting met Zelensky wilde opzetten, schrijft de Amerikaanse krant.

Ook de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch wordt veelvuldig besproken. Onder meer in een WhatsApp-conversatie tussen Parnas en de Oekraïense aanklager Yuri Lutsenko, waarbij laatstgenoemde klaagt waarom de Verenigde Staten Yovanovitch – in het gesprek omgeschreven als een „dwaas” – nog niet hebben verdreven.

Woensdag worden naar verwachting de aanklachten verstuurd naar de Senaat, de laatste handeling die nodig is voordat het afzettingsproces daadwerkelijk kan beginnen.

Sanders en Warren voorlopig geen vrienden meer

Ze blijven elkaar ‘vrienden’ noemen, maar het niet-aanvalsverdrag tussen presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren ligt duidelijk in duigen. De twee meest linkse gegadigden voor de Democratische nominatie maken sinds enkele dagen openlijk ruzie. En ook dinsdagavond, tijdens een tv-debat in de eerste voorverkiezingsstaat Iowa, wisten ze hun onderlinge onmin maar slecht te verbergen.

Sanders (onafhankelijk senator voor Vermont) en Warren (senator voor Massachusetts) delen veel progressieve standpunten en vielen elkaar tot eind vorige week amper aan. Dit veranderde nadat CNN en Politico met berichten kwamen dat er door het Sanders-kamp aanvallen op Warren zouden worden voorbereid. Zijn campagnemedewerkers deelden hiertoe onderling een lijst met argumenten om de ‘verkiesbaarheid’ van Warren in twijfel te kunnen trekken. Volgens Sanders was dit ‘script’ het werk van een ‘losgeslagen vrijwilliger’ en is het nooit ingezet.

Vileine verklaring

De ruzie met Warren was toen echter al een feit en maandag sloeg zij terug met een vileine verklaring. Hierin bevestigde ze berichtgeving van (opnieuw) CNN, dat Sanders haar tijdens een etentje, eind 2018, zou hebben toevertrouwd dat Amerikanen ook in 2020 nog niet klaar zullen zijn voor een vrouwelijke president.

Sinds het verlies, in 2016, van Hillary Clinton tegen Donald Trump blijft een deel van de Democraten bevreesd dit jaar opnieuw een vrouw tegen hem in stelling te brengen. Maar volgens Warren moet de partij zich niet laten intimideren door de soms vrouwonvriendelijke en seksistische toon van de president. Tijdens het debat wees ze er dinsdag op dat de vier mannen op het podium gezamenlijk tien verkiezingen verloren, terwijl zij en de enige andere vrouw (senator Amy Klobuchar) in het debat iedere stembusgang wisten te winnen.

Sanders ontkende stellig zijn vermeende weerstand tegen een vrouwelijke kandidaat. „Ik heb dat nooit gezegd”, herhaalde hij. „Iedereen die mij kent weet dat het onbestaanbaar is dat ik zou denken dat een vrouw geen president van de VS kan worden. Hillary Clinton won de popular vote met 3 miljoen stemmen. Hoe kan iemand ooit geloven dat een vrouw geen president kan worden?”

Naast deze geprikkelde woordenwisseling was er nog een gespannen moment. Toen het debat al was afgelopen - maar de camera’s nog draaiden – leek Sanders zijn hand naar Warren uit te steken, die zij vervolgens weigerde. De vriendschap tussen beiden is voorlopig niet meer wat hij was.

De eerste Presidential Podcast van 2020

Een nieuw Amerikaans verkiezingsjaar is begonnen, en de eerste Presidential Podcast van 2020 kan beluisterd worden. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-verslaggever Chris Kijne vragen zich af of de impeachmentprocedure van de Democraten nog ertoe doet. En wat zijn eigenlijk de gevolgen van de opgelopen spanningen met Iran voor de polariteit van president Trump?

Luister hier de volledige podcast:

Ondanks persoonlijke verjaardagswens Trump wil Kim geen nieuwe onderhandelingen

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un een persoonlijke verjaardagswens heeft gestuurd, zijn de persoonlijke verhoudingen tussen beide leiders volgens Kim niet goed genoeg voor nieuw overleg tussen beiden. Dat staat in een verklaring van het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA, aldus persbureau Reuters.

Kim heeft weliswaar op persoonlijk vlak „goede gevoelens” over de Amerikaanse president, maar hij kan zijn land niet leiden op basis van gevoelens, aldus een hoge functionaris van het Noord-Koreaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken in de verklaring. Die gevoelens „zijn in de ware zin van het woord 'persoonlijk'”.

In 2018 ontmoetten Trump en Kim elkaar voor het eerst en begin 2019 nogmaals. Het was nog niet eerder voorgekomen dat leiders van de elkaar vijandig gezinde landen elkaar troffen. De gesprekken liepen echter op niets uit en liggen nu al bijna een jaar stil. De VS willen dat de geïsoleerde dictatuur zijn nucleaire programma ontmantelt, Pyongyang eist verlichting van de internationale sancties.

„We zijn misleid door de Verenigde Staten”, aldus de Noord-Koreaanse functionaris. „We zijn meer dan anderhalf jaar in dialoog gevangen geweest, en dat was verloren tijd voor ons.” Volgens hem wil Kim pas weer praten als de VS zich volledig scharen achter de eisen die Noord-Korea op tafel heeft gelegd. „Maar we weten heel goed dat de VS dat niet van plan zijn, dus trekken we ons eigen plan.”

Bolton wil toch getuigen in afzettingsprocedure Trump

De voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zegt alsnog bereid te zijn om een getuigenis af te leggen in de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat laat hij maandag weten in een verklaring. Eerder weigerde de 71-jarige Republikein dit nog.

Bolton liet in november weten dat hij alleen wilde getuigen als hij hiertoe gedwongen zou worden door een rechtelijk bevel. Hij schrijft nu dat hij heeft getwijfeld tussen zijn plicht als burger en oud-veiligheidsadviseur, maar dat hij na lang overwegen toch bereid is om te komen getuigen als de Senaat hem dagvaardt.

Dat lijkt zo goed als zeker te gaan gebeuren. Bolton wordt gezien als een mogelijk doorslaggevende getuige gezien zijn specifieke kennis van gesprekken en acties van de president met betrekking tot Oekraïne, schrijft The New York Times. De afzettingsprocedure onderzoekt of Trump dat land onder druk heeft gezet om zijn politieke rivaal Joe Biden te onderzoeken.

Bolton vertrok afgelopen september als hoogste veiligheidsadviseur van de VS. De precieze reden daarvan werd direct betwist: de president beweerde dat hij en andere regeringsleden het oneens waren met veel van Boltons adviezen, waarop Trump hem verzocht om op te stappen. Bolton zelf zegt dat hij een dag eerder uit eigen beweging opstapte. Zijn opvolger werd Charles Kupperman, de vierde nationale veiligheidsadviseur sinds Trump begin 2017 president werd.

Welkom in dit blog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug.