Trump dreigt ook Irak met harde sancties

De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet uit Irak te vertrekken voordat de aanleg van een peperdure vliegbasis is terugbetaald.
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania stappen uit de Marine One bij het Witte Huis, afgelopen zondag.
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania stappen uit de Marine One bij het Witte Huis, afgelopen zondag. Foto Oliver Contreras EPA/OLIVER

Als Irak inderdaad alle Amerikaanse militairen het land uit gaat sturen, kan het harde sancties verwachten van de Verenigde Staten, meldt persbureau Reuters. President Donald Trump zei zondagavond Amerikaanse tijd dat Irak dan de aanleg van een vliegbasis moet terugbetalen.

„We hebben een buitengewoon dure vliegbasis daar. De bouw heeft al ver voor mijn tijd miljarden gekost. Wij gaan niet weg totdat ze ons dat terugbetalen”, dreigde Trump.

Lees ook: Iran en VS laten de crisis verder escaleren

Het Iraakse parlement heeft zondag voor het wegsturen van alle buitenlandse troepen gestemd en de regering zal hoogstwaarschijnlijk meegaan met die wens van het parlement. Irak is woedend op de Amerikaanse raketaanval van afgelopen vrijdag in Bagdad waarbij behalve de Iraanse generaal Soleimani ook onder anderen de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om het leven kwam.

Trump pleit al tijden voor het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit het Midden-Oosten, maar wil nu absoluut niet weg uit Irak: „Als Irak ons vraagt te vertrekken, dan leggen we ze sancties op zoals ze nog nooit eerder hebben gezien. De sancties tegen Iran zullen dan zelfs wat zwak lijken”, zei Trump.

Eerder op de zondag uitte Trump al nieuwe bedreigingen aan het adres van Iran. Hij stelde op „buitenproportionele wijze” terug te gaan slaan als Iran Amerikaanse doelen aanvalt. Hij sluit daarbij het vernietigen van Iraanse cultuurschatten niet uit.

Correctie (6 januari 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Donald Trump uit de Air Force One stapte. De helikopter waarmee de Amerikaanse president reist wordt echter de Marine One genoemd. Het bijschrift is verbeterd.