Thuiskok.

Jeong

De eerste keer dat ik kimchi proefde, de gefermenteerde pikante groente die zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de Zuid-Koreaanse keuken, was in een klein Japans-Koreaans restaurant in Parijs met een Nederlandse filmploeg en de dochters van de Syrisch-Libanese dichter Adonis.

De bediening was snel, de ruimte was krap en de tafel stond vol met verschillende schalen en kommen. Terwijl ik mijn eerste hap kimchi proefde, zag ik hoe de toen zwangere dochter een extra gerecht met tofu bestelde en met smaak opat. Ik vond dat van een ontroerende schoonheid. Het Libanees-Franse leven dat in haar groeide, kreeg alvast een vanzelfsprekend multicultureel voorproefje van de wereld.

Dat is misschien wel het mooiste aan multiculturaliteit: het onverwacht nieuwe thuis dat je vindt in andermans huis, eten of ritueel waar je zoveel gemeen mee blijkt te hebben. De vanzelfsprekendheid waarmee de vreemde een bekende en zelfs dierbare wordt en het vreemde een gekoesterd onderdeel van je leven. Migratie betekent een voortdurende onbestemdheid, tegen wil en dank ‘de ander’ zijn in zowel je oorspronkelijke als nieuwe huis. Je nieuwe thuis is wellicht niet zozeer een betonnen gebouw, maar de vrienden die je maakt en de interesses die je deelt. Zoals de liefde voor eten.

Misschien is dat waar ‘jeong’ voor staat in Zuid-Korea en wat Ae Jin Huys in haar boek Kimchi beschrijft. ‘Jeong is een gewaarwording’, schrijft ze, ‘een duidelijk collectief gevoel, het gevolg van een gemeenschappelijke ervaring of een gedeeld gemoed.’ En even later: ‘Jeong is een stukje dagelijkse therapie, een viering van kleine, vreugdevolle momenten samen.’

Ae Jin Huys werd geboren in Zuid-Korea en na de dood van haar vader door Belgische ouders geadopteerd. In Kimchi staan natuurlijk de gefermenteerde groenten centraal met extra gerechten, maar ook uitleg over de Zuid-Koreaanse eetfilosofie, smaakmakers, ingrediënten en het proces van fermentatie dat in Zuid-Korea per regio, seizoen en klimaat verschilt.

De laatste jaren is fermentatie weer helemaal terug van weggeweest in (thuis-)keukens en ook kimchi zie je steeds vaker op de kaart in restaurants. De scherpe, nadrukkelijke smaak van kimchi geeft elk gerecht en iedere maaltijd wat extra pit. Een lekker en gezond begin van dit nieuwe jaar; ik wens u heel veel jeong.