SpaNje

Eerste rode kaart De Jong kost Barcelona punten

FC Barcelona is het nieuwe jaar begonnen met puntenverlies. De regerend landskampioen leek bij stadgenoot Espanyol op weg naar een overwinning. Maar nadat Frenkie de Jong met rood van het veld was gestuurd, kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte. De Chinese invaller Wu Lei schoot in de 88ste minuut de 2-2 binnen.

Espanyol, dat onderaan staat in de Spaanse competitie, kwam in de 23ste minuut op voorsprong via David López die raak kopte uit een indraaiende vrije trap. Onder aanvoering van Luis Suárez slaagde Barça erin de achterstand in het eerste kwartier na rust om te buigen. De spits uit Uruguay tikte in de 50ste minuut een voorzet van linksback Jordi Alba bij de eerste paal binnen. Even later gaf Suárez de bal na een fraaie actie voor op invaller Arturo Vidal, die de 1-2 binnenkopte. Voor de Chileense middenvelder, die een juridisch conflict heeft met de clubleiding over een flinke premie, was het zijn zesde doelpunt dit seizoen. Vidal mocht pas vier keer in de basis starten.

Voor De Jong leverde het duel met Espanyol een negatieve primeur op: hij kreeg zijn eerste rode kaart in zijn profcarrière. De oud-Ajacied kreeg in de 66ste minuut een gele kaart omdat hij een counter van Espanyol onderbrak door Matias Vargas onderuit te lopen. Een kwartier voor tijd verspeelde De Jong de bal op eigen helft aan Jonathan Calleri. Hij trok de wegsprintende Argentijn aan zijn shirt, kreeg zijn tweede gele kaart en moest vertrekken.

Real Madrid profiteerde van het puntenverlies van Barcelona door Getafe met 3-0 te verslaan. Beide clubs hebben nu veertig punten, maar Barça is koploper door een beter doelsaldo. Atletico Madrid bezet de derde plaats, met evenveel punten maar met een beter doelsaldo dan Sevilla van Luuk de Jong. (ANP)