Skispringer Dawid Kubacki wint het Vierschansentoernooi

De Pool Kubacki begon maandag bovenaan het klassement van het prestigieuze Vierschanzentournee. Hij wist met sprongen van 143 en 140,5 meter die positie te houden.
Dawid Kubacki tijdens een sprong in de vierde wedstrijd van het toernooi, in het Oostenrijkse Bischofshofen.
Dawid Kubacki tijdens een sprong in de vierde wedstrijd van het toernooi, in het Oostenrijkse Bischofshofen. Foto Georg Hochmuth/APA/AF

De Poolse skispringer Dawid Kubacki heeft de Vierschanzentournee op zijn naam geschreven. De 29-jarige Pool won maandag de vierde en afsluitende wedstrijd in Bischofshofen. Hij startte als leider in het klassement aan de laatste wedstrijd en wist die positie te behouden.

Kubacki was begonnen met derde plaatsen in Oberstdorf (29 december) en Garmisch-Partenkirchen (1 januari) en eindigde zaterdag als tweede in Innsbruck. Maandag in Bischofshofen kwam hij na sprongen van 143 en 140,5 meter tot 300,9 punten. Dat was ruim meer dan de 291 punten van de Duitser Karl Geiger en de 289,4 punten van de Noor Marius Lindvik, die de vorige twee wedstrijden op zijn naam had geschreven. De eerste wedstrijd in Oberstdorf was gewonnen door titelverdediger Ryoyu Kobayashi uit Japan.

Lees ook dit profiel van Gerrit Jan Konijnenberg (56), de enige Nederlander die het Vierschansentoernooi voltooide

Het is de eerste zege van Kubacki in het Vierschansentoernooi, hij is de derde Pool die het prestigieuze toernooi op zijn naam schrijft. De Vierschanzentournee vindt elk jaar plaats in Duitsland en Oostenrijk. Het sportevenement is vooral bekend van de skispringwedstrijd op Nieuwjaarsdag. (ANP)