‘Paus van de beaujolais’ overleden

Als het lichaam van Georges Duboeuf in een wijnkistje zou passen, zou dat het toepasselijkste afscheid zijn. Zaterdag overleed de wijnmaker aan een beroerte in zijn woonplaats. Jaarlijks worden van ‘zijn’ beaujolais miljoenen kistjes verkocht. Een wijnkistje dat onder de grond verdwijnt mist niemand.

Duboeuf werd geboren in de wijnstreek Beaujolais, waar volgens de website van zijn bedrijf zijn familie toen al eeuwenlang wijn produceerde. Hij had al jong een neus voor wijn en zaken. Als 18-jarige bracht hij wijnen met de fiets naar bekende restaurateurs in de regio.

Wat dé beaujolais nouveau (in Nederland beaujolais primeur) zou worden, was halverwege de vorige eeuw een feestdrank van jonge gamay-druiven. Al wil een legende dat de drank ontstond toen Fransen na de Tweede Wereldoorlog zonder wijn kwamen te zitten omdat nazi’s de voorraad hadden gestolen.

Duboeuf kreeg naar eigen zeggen in de jaren 50 de opdracht van een klant de vroeg gefermenteerde druiven te bottelen. Hij richtte in 1964 Les Vins Georges Duboeuf op en maakte van de presentatie van de beaujolais nouveau – op de derde donderdag van november – een internationaal succes. Beroemdheden verdrongen zich op speciale festivals. Tegenwoordig verdwijnt bijna de helft van de druiven in de regio in de vrolijke flessen van de beaujolais nouveau.

Smetteloos is Duboeufs reputatie niet. In 2005 begon de Franse justitie een fraudeonderzoek naar zijn bedrijf voor het vermengen van zijn topmerk met wijnen van slechtere kwaliteit. Het bedrijf kreeg in 2006 een boete van zo’n 30.000 euro. Duboeuf heeft altijd ontkend dat hij ervan wist, en ontsloeg de betrokken wijnmeester, die volgens hem op eigen houtje had gespeeld.

Duboeuf, 86, laat zijn imperium na aan zijn zoon Franck.