Oud-topman Nissan

Japan verscherpt vliegcontroles na vlucht Carlos Ghosn

Japan gaat controles op vertrekkende vluchten aanscherpen na de ontsnapping van de oud-topman van Nissan Carlos Ghosn naar Libanon. Dat heeft de Japanse minister van Justitie Masako Mori maandag bekendgemaakt. Ook gaat het land de voorwaarden voor vrijlating op borgtocht opnieuw bekijken. Volgens Mori zijn al maatregelen genomen om ontsnappingen als die van Ghosn te voorkomen. De minister benadrukte dat het nog niet duidelijk is hoe Ghosn het land kon ontvluchten. De van fraude verdachte oud-topman werd onder meer 24 uur per dag met camera’s in de gaten gehouden. Ghosn vluchtte eind december per privéjet naar Libanon terwijl hij in Japan onder huisarrest zijn rechtszaak afwachtte. Naar eigen zeggen is hij „ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging” in Japan. (NRC)