Sancties na ‘coup’ tegen Juan Guaidó

Venezuela Juan Guaidó laat zich niet tegenhouden door het leger en wordt op de redactie van een krant uitgeroepen tot parlementsvoorzitter.

Juan Guaidó probeert zondag over het hek van het parlementsgebouw te klimmen. Militairen houden hem tegen.
Juan Guaidó probeert zondag over het hek van het parlementsgebouw te klimmen. Militairen houden hem tegen. Foto Federico Parra/AFP

De Verenigde Staten willen met extra sancties de druk op de Venezolaanse regering opvoeren, een dag nadat gewapende troepen oppositieleider Juan Guaidó de toegang tot het Venezolaanse parlement ontzegden. „We kijken naar extra sancties – persoonlijke sancties, economische sancties – waarvan we denken dat het nog meer druk op het regime zal brengen”, zei de Amerikaanse gezant Elliott Abrams maandag.

Venezolaanse regeringstroepen hebben Guaidó zondag tegengehouden bij de ingang van het parlement, waardoor hij niet kon worden herkozen als parlementsvoorzitter. Met steun van de socialistische regeringspartij PSUV van president Nicolás Maduro werd daarop Luis Parra benoemd tot voorzitter van het parlement. Parra behoorde tot de oppositie, maar werd onlangs uit de partij gezet vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal. De oppositie is woest en spreekt van een coup.

Het parlement is het enige staatsorgaan in Venezuela dat niet in handen is van het socialistische regime van Maduro. Maar omdat de militaire politie volgens persbureau Reuters niet alleen Guaidó maar ook de nodige andere oppositieleden tegenhield, kon Parra tijdens een chaotische bijeenkomst worden benoemd als parlementsvoorzitter. Parra heeft zich sinds hij uit zijn oppositiepartij is gezet, ontpopt tot een tegenstander van Guaidó.

Nadat hem door de militaire politie de toegang werd ontzegd, probeerde Guaidó nog over een hek te klimmen om de parlementszitting alsnog bij te wonen. Dat mislukte zoals is te zien op een filmpje dat via het officiële account van het Venezolaanse parlement op Twitter is geplaatst.

Echte macht heeft het door de oppositie gedomineerde parlement al lang niet meer, nadat het door de regering van Maduro gecontroleerde Hooggerechtshof het in maart 2017 van zijn taken onthief. Maar Guaidó gebruikte zijn functie als parlementsvoorzitter begin vorig jaar om zichzelf uit te roepen tot interim-president van Venezuela. Hij deed dat na de zeer omstreden presidentsverkiezingen van eind 2018 waarin Maduro werd herkozen. Meer dan vijftig landen, waaronder de Verenigde Staten, veel landen in de regio en de EU erkennen Guaidó als president.

Maar Guaidó slaagt er niet in het leger en andere staatsinstituten achter zich te krijgen, waardoor Maduro nog altijd aan de macht is Venezuela. Het land verkeert al jaren in een ernstige economische en sociale crisis. Miljoenen mensen zijn het Zuid-Amerikaanse land de afgelopen jaren ontvlucht.

Veroordeling Lima-groep

Nadat Parra was benoemd, hield de oppositie een eigen zitting in het kantoor van de krant El Nacional. Daar werd Guiadó alsnog opnieuw beëdigd als voorzitter van het parlement. De Lima-groep, bestaande uit twaalf landen in de regio en Canada, veroordeelt de handelwijze van Maduro: „Het nationale parlement moet zonder geïntimideerd te worden een voorzitter kunnen kiezen. Dat dit niet gebeurt, is de reden dat wij de verkiezingsuitslag niet erkennen.” De groep werd in 2017 opgericht om een oplossing te vinden voor de crisis in Venezuela.