Japan scherpt controles aan na vlucht oud-topman Ghosn

Japan gaat de controles aanscherpen op vertrekkende vluchten na de ontsnapping van Carlos Ghosn naar Libanon.
De Japanse minister van Justitie Masako Mori tijdens een persconferentie maandag.
De Japanse minister van Justitie Masako Mori tijdens een persconferentie maandag. Foto Behrouz Mehri/AFP

Japan gaat de controles op vertrekkende vluchten aanscherpen na de ontsnapping van de oud-topman van Nissan Carlos Ghosn naar Libanon. Dat heeft de Japanse minister van Justitie Masako Mori maandag bekendgemaakt. Ook gaat het land de voorwaarden voor vrijlating op borgtocht opnieuw bekijken.

Lees ook: Ghosn ontvlucht Japanse rechter, die niet onfeilbaar is

Volgens Mori heeft het land ook al maatregelen genomen om ontsnappingen als die van Ghosn te voorkomen, al wilde ze geen toelichting geven waar die maatregelen precies uit bestaan. De minister benadrukte dat het nog niet duidelijk is hoe Ghosn het land kon ontvluchten en noemde zijn ontsnapping „onrechtvaardig”. De van fraude verdachte oud-topman werd onder meer 24 uur per dag met camera’s in de gaten gehouden.

Ghosn vluchtte eind december naar Libanon terwijl hij in Japan onder huisarrest zijn rechtszaak afwachtte. Naar eigen zeggen is hij „ontsnapt aan onrecht en politieke vervolging” in Japan. Zo mocht hij zijn vrouw niet zien, is de zaak tegen hem al ruim een jaar in voorbereiding en is nog geen datum vastgesteld waarop de rechtszaak zou beginnen. Mori zei van de beschuldigingen „op de hoogte” te zijn maar dat elk land zijn eigen rechtssysteem heeft. Ghosn vindt dat het rechtssysteem in Japan achterhaald is in vergelijking met andere landen. „Eenvoudige vergelijkingen zijn misleidend”, zei Mori.

Ontsnapping

Volgens Japanse media zou Ghosn met de hogesnelheidslijn van Tokio naar de internationale luchthaven in Kansai zijn gereisd. Hier zou hij gebruik hebben gemaakt van twee privévliegtuigen van de Turkse vliegtuigverhuurder MNG Jet. Het bedrijf heeft vorige week aangifte gedaan wegens illegaal gebruik van de vliegtuigen. Ook werden zeven mensen opgepakt, onder wie vier piloten, omdat ze ervan worden verdacht Ghosn te hebben geholpen.

De voormalig topman zou volgens Japanse media over een tweede Frans paspoort beschikken en deze bij zich hebben gedragen toen hij ontsnapte. Dit is opmerkelijk omdat hij bij zijn vrijlating op borgtocht zijn identiteitsbewijzen moest afgeven aan zijn advocaten. Hij beschikt over een Libanees, een Braziliaans en Frans paspoort.