Giërmo B. wordt verdacht van medeplegen moord advocaat Derk Wiersum

De 36-jarige Giërmo B. werd eerder opgepakt in verband met de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B.
De politie zet op 18 september 2019 de omgeving af van de straat waar advocaat Derk Wiersum werd vermoord.
De politie zet op 18 september 2019 de omgeving af van de straat waar advocaat Derk Wiersum werd vermoord. Foto Olivier Middendorp

De 36-jarige Giërmo B. die volgende week woensdag voor de rechter moet verschijnen vanwege de moord op advocaat Derk Wiersum, wordt ‘moord in vereniging’ ten laste gelegd. Dat wil zeggen dat hij samen met anderen wordt verdacht van het met voorbedachten rade doodschieten van Wiersum, het medeplegen van moord dus. Die moord werd volgens het OM met „opzet en na kalm en rustig overleg” uitgevoerd. B. was ook de bestuurder van de bij de moord gebruikte vluchtauto, aldus justitie.

Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in de drugszaak rondom Redouan Taghi, werd in september doodgeschoten voor zijn huis in Buitenveldert. Op 1 oktober werd Giërmo B. aangehouden en in voorarrest geplaatst. Hij werd gelinkt aan de witte Opel Combo die in de dagen voor de moordaanslag in de buurt Wiersums woning werd gezien. Volgens justitie observeerde Giërmo B. advocaat Wiersum vanuit die auto, blijkt uit de tenlastelegging.

Neef van Taghi

In november arresteerde de politie een andere man voor betrokkenheid bij de moord. Deze Anouar T. is volgens bronnen de neef van Taghi. Wat hem precies ten laste wordt gelegd, is vooralsnog onbekend.

Taghi, die geen bezwaar heeft tegen het noemen van zijn volledige naam, werd vorige maand opgepakt in Dubai en uitgeleverd aan Nederland. Hij is hoofdverdachte in het strafproces Marengo, dat zich richt op de drugscriminaliteit in Nederland. Taghi wordt in verband gebracht met onder meer de moorden op Wiersum en op de broer van kroongetuige Nabil B. Die broer, die niets met drugscriminaliteit te maken had, werd in maart 2018 in Amsterdam doodgeschoten.

Nabil B. wordt sinds kort bijgestaan door twee advocaten die anoniem willen blijven omwille van hun veiligheid. Het is de eerste keer in Nederland dat raadslieden anoniem hun cliënt bijstaan.

Correctie (6 januari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Giërmo B. door justitie wordt gezien als de schutter. B. wordt het medeplegen van moord ten laste gelegd. Of hij de schutter is, is vooralsnog onduidelijk. Dat is in deze versie aangepast.