Belangrijk kunstenaar Baldessari (88) dood

John Baldessari
John Baldessari Foto Vincent Mentzel

De Amerikaanse beeldend kunstenaar John Baldessari is donderdag op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Dat heeft zijn galeriehouder zondag bevestigd. Baldessari was een zeer productieve en invloedrijke ideeënkunstenaar. Hij kreeg bij de Biënnale van Venetië in 2009 de Gouden Leeuw, de belangrijke oeuvreprijs, en leidde als docent tal van bekende Amerikaanse kunstenaars op.

Hoe groot zijn roem was, kan worden afgeleid uit zijn gastrol twee jaar geleden in de populaire animatieserie The Simpsons. Leunend op een stok stond hij als cartoonfiguur voor een aantal van zijn zogeheten ‘neus- en oorkunstwerken’. Hij had de tekst zelf ingesproken.

Baldessari begon als traditioneel schilder, maar besloot op een dag zijn doeken te verbranden en van de as koekjes te bakken en die als kunstwerk tentoon te stellen. Dat was de eerste van een lange reeks experimenten die vaak iets grappigs hadden. De meeste van zijn kunst was gebaseerd op archieffoto’s die hij nieuwe betekenis gaf door ze te combineren en te manipuleren.

Onder zijn meer dan 200 solo-tentoonstellingen waren ook exposities in drie Nederlandse musea.