Trump waarschuwt voor vergelding, lichaam Soleimani terug in Iran

Trump zegt dat als Iran wraak neemt voor de dood van Soleimani, het gelijk een tegenaanval kan verwachten. Soleimani’s dood wordt zondag door duizenden mensen in Iran herdacht.
Duizenden mensen zijn in Iran de straat op gegaan om de dood van Soleimani te herdenken.
Duizenden mensen zijn in Iran de straat op gegaan om de dood van Soleimani te herdenken. Foto Fatemeh Rahimavian/AFP

Donald Trump heeft zaterdagavond op Twitter Iran gewaarschuwd om vooral geen wraak te nemen voor de dood van Qassem Soleimani. De Iraanse commandant kwam vrijdag om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval bij de luchthaven van Bagdad.

In een serie tweets schrijft de Amerikaanse president dat „Iran het heel brutaal heeft over het aanvallen van Amerikaanse doelen” als vergelding op de moord op Soleimani. Trump waarschuwt dat de Verenigde Staten 52 doelen „van hoog niveau” op het oog hebben die belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur. Mocht het land overgaan tot aanvallen, dan zullen die doelen volgens de president zeer snel en hard geraakt worden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….hundreds of Iranian protesters. He was already attacking our Embassy, and preparing for additional hits in other locations. Iran has been nothing but problems for many years. Let this serve as a WARNING that if Iran strikes any Americans, or American assets, we have…..

De 52 doelen zijn een verwijzing naar de 52 Amerikaanse gijzelaars die in 1979 veertien maanden werden vastgehouden op de Amerikaanse ambassade in Teheran. Trump sluit zijn tweets af door te zeggen dat de VS geen bedreigingen meer accepteren.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Niemand wil oorlog maar je kan er zó in verzeild raken

Iran heeft gezworen wraak te nemen voor de dood van Soleimani, die op zaterdag werd herdacht in Bagdad. Commandant Gholamali Abuhamzeh van de Iraanse Revolutionaire Garde zei dat Iran de VS in de regio wil aanvallen. Het Witte Huis heeft aangekondigd duizenden extra militairen te sturen als tegenreactie.

Het lichaam van Soleimani is zondag aangekomen in Iran. Daar zijn in verschillende steden, waaronder Ahvaz, duizenden mensen de straat op gegaan om Soleimani te herdenken. Dat gebeurde zaterdag ook al in Irak, waar de aanval plaatsvond. De betogers roepen anti-Amerikaanse leuzen, zoals „dood aan Amerika”.