Trump dreigt met ‘disproportionele’ reactie op Iraanse aanval

De Verenigde Staten houden rekening met wraakacties van Iran, dat afgelopen vrijdag zijn belangrijke generaal Qassem Soleimani verloor door een Amerikaanse raketaanval.
President Trump stapt uit de presidentiële helikopter bij aankomst in Miami, afgelopen vrijdag.
President Trump stapt uit de presidentiële helikopter bij aankomst in Miami, afgelopen vrijdag. Foto Tom Brenner/Reuters

President Donald Trump heeft zondag gedreigd mogelijk op „buitenproportionele wijze” terug te slaan als Iran Amerikaanse doelen aanvalt. Kort voor Trump op Twitter het dreigement uitte, sloegen in de buurt van de Amerikaanse ambassade in Bagdad opnieuw raketten in. Daarbij zouden zes gewonden zijn gevallen, aldus persbureau Reuters.

Wat Trump precies bedoelt met zijn waarschuwing voor een onevenredig zware tegenaanval, maakte hij in zijn twee posts op Twitter niet duidelijk. Wel richtte hij zich tot de volksvertegenwoordigers in het Congres. „Deze tweets dienen als aankondiging voor het Congres dat wanneer Iran ook maar één Amerikaan of Amerikaans doel aanvalt, de VS zullen reageren met een snelle en volledige tegenaanval, misschien wel op een buitenproportionele manier”, aldus de president.

Ook stelde Trump met deze tweets het Congres voldoende te hebben geïnformeerd over een mogelijke militaire actie. Hij schreeft dat het niet nodig is om het Congres te informeren, maar dat hij dit op deze manier toch gedaan had.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump These Media Posts will serve as notification to the United States Congress that should Iran strike any U.S. person or target, the United States will quickly & fully strike back, & perhaps in a disproportionate manner. Such legal notice is not required, but is given nevertheless!

Over de raketaanval in de zogenoemde Groene Zone, waar de Amerikaanse ambassade ligt, is nog weinig bekend. Volgens het Iraakse leger zijn er in totaal drie raketten neergekomen, waarvan twee in de Groene zone en één in de nabijgelegen wijk Al-Jadriya. Het is nog onduidelijk wie de zes gewonden zijn en hoe ernstig hun toestand is. Zaterdag kwamen twee mortiergranaten neer in de buurt van de ambassade. Daarbij vielen geen slachtoffers. De Groene Zone is een streng beveiligd gebied waar veel regeringsgebouwen en ambassades staan.

Lees ook: Trump riskeert met doden Soleimani een nóg sterker Iran

Oplopende spanningen

Raketeenheden van de Iraanse strijdkrachten zijn in reactie op de opgelopen spanningen met de Verenigde Staten in een verhoogde staat van paraatheid gebracht, meldt een anonieme Amerikaanse functionaris aan Reuters. Volgens de functionaris is niet duidelijk of dat is gebeurd ter voorbereiding op een Amerikaanse aanval, of juist met een offensieve bedoeling. Een voormalige chef van de Iraanse Revolutionaire Garde zei volgens persbureau AP zondag dat een Iraanse vergeldingsactie gericht kan zijn op Israëlische steden als Haifa en Tel Aviv.

De Amerikanen doodden vrijdag via een drone-aanval in Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani, een van de machtigste mannen van Iran. Iran zwoer wraak te nemen, terwijl Trump eerder al heeft gedreigd in dat geval harde tegenmaatregelen te treffen. Ook de invloedrijke Iraakse leider van een sjiitische militie, Abu Mahdi al-Muhandis, kwam bij de aanval om het leven.