Iraakse parlement roept op tot vertrek Amerikaanse troepenmacht

Een meerderheid van de parlementariërs stemde in met een resolutie die oproept tot het vertrek van alle buitenlandse militairen uit Irak.
Het Iraakse parlement in Bagdad tijdens de zitting zondag.
Het Iraakse parlement in Bagdad tijdens de zitting zondag. Foto Reuters

Het Iraakse parlement wil dat alle buitenlandse militairen vertrekken uit het land. Een meerderheid van het parlement stemde zondag in een buitengewone zitting in met een resolutie die de regering oproept een einde te maken aan alle buitenlandse militaire aanwezigheid in Irak. Dat meldt persbureau Reuters.

Hoewel resoluties niet-bindend zijn voor de Iraakse regering, kan de oproep in ieder geval rekenen op steun van de Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi. Die had het parlement al voor de stemming aangespoord een einde te maken aan de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.

De Verenigde Staten hebben zo’n vijfduizend militairen in het land, vooral in een adviserende rol. De Amerikanen trainen sinds 2014 Iraakse en Koerdische strijders die streden tegen IS. Ook Nederland heeft zo’n zestig militairen die als onderdeel van een brede internationale coalitie tegen IS trainingen geven. Die trainingsmissie loopt nog tot eind 2021 en gaat voorlopig door, zo laat een woordvoerder van Defensie zondag weten aan persbureau ANP. Een trainingsmissie van commando’s bij Bagdad ligt wel stil.

Lees ook: Trump riskeert met doden Soleimani een nóg sterker Iran.

Iraakse militieleider gedood

Aanleiding voor de resolutie is de Amerikaanse luchtaanval bij het vliegveld van Bagdad waarbij de Iraanse commandant Qassem Soleimani afgelopen vrijdag werd omgebracht. Bij die aanval kwamen ook vier hooggeplaatste Iraanse militairen en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om het leven. Al-Muhandis was een van de leiders van de Hashd al-Shaabi, de sjiitische volksmilities die in 2014 werden opgericht om de Iraakse hoofdstad Bagdad te beschermen tegen IS. De Hashd al-Shaabi zijn sinds 2018 officieel onderdeel van de Iraakse strijdkrachten en vormen in het Iraakse parlement het op een na grootste blok.

Moqtada al-Sadr, leider van het grootse blok in het parlement, vindt dat de resolutie niet ver genoeg gaat. „Ik beschouw dit als een zwak antwoord dat niet genoeg is tegen de Amerikaanse schending van de Iraakse soevereiniteit en regionale escalatie”, schreef de Iraakse sjiitisch geestelijk leider in een brief die zondag in het parlement werd voorgelezen. Al-Sadr wil onder meer dat de Amerikaanse ambassade wordt gesloten, communicatie met de Amerikaanse overheid strafbaar wordt gesteld en dat de Amerikaanse troepen op „een vernederende manier” worden uitgezet.

Dreigementen

Lees ook: Niemand wil oorlog maar je kan er zó in verzeild raken, schrijft columnist Carolien Roelants.

Volgens Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zullen de Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten de prijs betalen voor de dood van Soleimani. Hij zei zondag op televisie dat Amerikaanse soldaten en officieren in kisten zullen terugkeren naar hun land. Nasrallah riep alle bondgenoten van Iran op om te reageren op de Amerikaanse aanval. Iran is een bondgenoot van het Libanese Hezbollah, dat door het Westen wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

De voormalige chef van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohsen Rezaei, heeft daarbij Israël genoemd als doelwit voor vergelding van de dood van Soleimani. Hij zei zondag in een toespraak op televisie dat de Israëlische stad Haifa en Israëlische militaire centra doelwitten zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde Iran zaterdagavond om de dood van Soleimani niet te vergelden. De Verenigde Staten hebben 52 Iraanse doelen op het oog, zo schreef Trump op Twitter. Mocht Iran overgaan tot aanvallen, dan zullen die doelen volgens de president zeer snel en hard geraakt worden.

Eerder op zondag heeft het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken een officiële klacht ingediend bij de Verenigde Naties over de Amerikaanse luchtaanval op Iraakse bodem. Het ministerie riep daarbij de VN-Veiligheidsraad op om de aanval te veroordelen. De Verenigde Staten heeft als permanent lid van die raad vetorecht over ingebrachte resoluties.