Geen meerderheid Spaanse coalitie in eerste stemming

De verwachting is dat de linkse Spaanse coalitie tussen PSOE en Unidas Podemos bij de tweede stemming dinsdag alsnog genoeg steun krijgt.
Het Spaanse parlement tijdens de stemming van zondag.
Het Spaanse parlement tijdens de stemming van zondag. Foto Pierre-Philippe Marcou/AFP

De linkse Spaanse coalitie tussen de partijen PSOE en Unidas Podemos heeft zoals verwacht bij de eerste stemming in het parlement zondag geen absolute meerderheid gehaald. De coalitie had de steun van minstens 176 van de 350 parlementsleden nodig, maar kreeg maar steun van 166 parlementariërs. Achttien leden onthielden zich van stemming.

Dinsdag krijgt de coalitie van demissionair premier Pedro Sánchez en partijleider Pablo Iglesias van Podemos naar verwachting wel genoeg steun. Bij de tweede stemming is namelijk geen absolute meerderheid nodig, maar alleen meer ja- dan nee-stemmen. Samen beschikken Podemos en PSOE over 155 zetels. Daarom hebben de partijen gedoogsteun nodig van Catalaanse en Baskische separatisten.

Lees ook: In Spanje gaat uiterst links voor het eerst regeren

Sánchez kan sinds donderdag rekenen op de benodigde gedoogsteun van linkse Catalaanse separatisten (ERC). Die zullen zich net als deze zondag naar verwachting onthouden van stemming, waardoor er meer ja-stemmen zijn dan nee-stemmen. Dat zou betekenen dat Sánchez op 7 januari kan beginnen aan zijn tweede termijn. Tevens zou het voor het eerst in de moderne geschiedenis van Spanje zijn dat het land een uiterst linkse partij in de regering heeft.

Het debat voorafgaand aan de stemming werd gekenmerkt door woede, beledigingen en onderbrekingen. Een Baskisch parlementslid noemde de koning een autoritair leider, waarop leden van de conservatieve partij Partido Popular en de extreem-rechtse partij Vox „moordenaars” en „Lang leve de koning” schreeuwden. Tijdens het debat werd verwezen naar slachtoffers die door de Baskische terreurgroep ETA zijn vermoord.