Drie Amerikanen omgekomen bij aanslag militaire basis Kenia

Een Amerikaanse militair en twee huurlingen kwamen om bij de aanval op een militair vliegveld. Ook zeker vier aanvallers zijn omgekomen.
Amerikaanse militairen tijdens een vlagceremonie op Camp Simba afgelopen zomer.
Amerikaanse militairen tijdens een vlagceremonie op Camp Simba afgelopen zomer. Foto EPA

Bij een aanval van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab op een militair vliegveld in Kenia zijn zondag drie Amerikanen om het leven gekomen. Ook raakten twee mensen gewond. Dat meldt de Amerikaanse overheid in een verklaring. Volgens persbureau AFP zijn ook zeker vier aanvallers omgekomen.

Het gaat, aan Amerikaanse zijde, om een militair en twee werknemers die waren ingehuurd door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hun functie is niet bekendgemaakt. De twee gewonden waren ook ingehuurd door het Pentagon. Zij verkeren in stabiele toestand en zijn geëvacueerd.

De aanslag vond plaats bij een militair vliegveld in Manda Bay. Dat ligt vlakbij Camp Simba, een militaire basis die door zowel het Keniaanse als het Amerikaanse leger gebruikt wordt. Manda Bay ligt ook niet ver van de toeristische plaats Lamu, nabij de grens met Somalië. De aanvallers zouden de landingsbaan hebben willen beschadigen, maar zijn daar volgens een woordvoerder van het Keniaanse leger niet in geslaagd. Wel brak er brand uit toen brandstoftanks werden beschoten. Die brand is inmiddels onder controle.

Twitter avatar BenDoBrown Benjamin Strick @john_marquee @ngwata_ @TerraServer @sam_btw What’s left of the small fixed-wing aircraft #AlShabaab fighters posed next to on the air base in #Lamu, #Kenya, this morning can be seen in the background of the image posted above. https://t.co/vOeTYHhDvP

De aan Al-Quida geliëerde terreurgroep Al-Shabaab voert met enige regelmaat aanslagen uit in Kenia. Zo kwamen een jaar geleden 21 mensen om bij een aanslag op het Dusit-hotelcomplex in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Al-Shabaab controleert delen in het midden en zuiden van Somalië en zette in Kenia een netwerk van terreurcellen op. Daarbij ronselt de organisatie arme jongeren in ruil voor geld. Al-Shabaab, dat enkele duizenden leden telt, wil een islamitische staat vestigen in Somalië.