Bombrief onderschept bij postsorteercentrum Rotterdam

De brief, die er hetzelfde uitziet als andere bombrieven die afgelopen dagen opdoken, is door de EOD onschadelijk gemaakt.
De politie heeft een foto verspreid van de bombrief zoals die de afgelopen week bij meerdere bedrijven in het land is opgedoken.
De politie heeft een foto verspreid van de bombrief zoals die de afgelopen week bij meerdere bedrijven in het land is opgedoken. Foto Politie

Bij een postsorteercentrum van PostNL in Rotterdam is zondagmiddag een bombrief onderschept. Het explosief, eerder deze week teruggestuurd door de beoogde ontvanger, is onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het pand hoefde niet ontruimd te worden, meldt een woordvoerder van de politie Rotterdam. De afgelopen dagen doken op meerdere plekken verspreid door Nederland al andere bombrieven op.

Een medewerker van PostNL in Rotterdam vond de brief zondagmiddag rond half twee. Het bleek te gaan om een exemplaar dat eerder bezorgd werd bij een Rotterdams tankstation. Dat stuurde de brief vervolgens terug naar de afzender. Volgens een sticker op de envelop was dat het in Rotterdam gevestigde Centraal Invorderings Bureau (CIB), maar dat deurwaarderskantoor heeft niets met de zendingen te maken. De politie is de laatste dagen op zoek naar de echte afzender.

De brief ziet er volgens de politie hetzelfde uit als de brieven die afgelopen week werden gestuurd aan verschillende bedrijven. De envelop heeft een verdikking en is voorzien van een sticker met het adres van het CIB. Bij enveloppen die echt door dat bedrijf zijn verstuurd, is het CIB-logo erop gedrukt in plaats van geplakt.

Lees ook: Mogelijk poging tot afpersing met bombrief

Andere bombrieven

De bombrieven werden donderdag bezorgd bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het ging om twee hotels, twee tankstations, een autobedrijf en makelaarskantoor. De bommen gingen niet af, maar hadden volgens de politie „zwaar lichamelijk letsel” kunnen veroorzaken. Afgelopen vrijdag werd een bombrief aangetroffen bij het Amsterdamse hotel Okura. Verder kwamen twee verbrande enveloppen binnen bij het CIB, die bedoeld waren voor bedrijven in Maastricht. Onduidelijk is nog of er explosieven in de enveloppen hebben gezeten.

Volgens de politie heeft de afzender de brieven mogelijk verstuurd om bedrijven af te persen. De politie denkt niet dat er sprake is van terreur, maar kan dat nog niet uitsluiten. Het onderzoek is naar de bombrieven is in handen van het politiekorps in Amsterdam. Na het vinden van de andere brieven kondigde PostNL afgelopen week voorzorgsmaatregelen aan om medewerkers te beschermen tegen de explosieven.