Voor het eerst hier en het voelt als thuis

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Franz Jansen en Peter Müllauer uit Duitsland in Rotterdam.

‘Kijk hoe de houten stroken lijken op die van het dek van de SS Rotterdam.” De Duitser Franz Jansen (63) slaat met zijn hand op de schouder van zijn goede vriend Peter Müllauer (64) en wijst naar boven. Samen bewonderen ze de architectuur van het Centraal Station Rotterdam, nadat ze hebben ontbeten op het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Een watertaxi had hen er op hoge snelheid naartoe gebracht. „Het voelde alsof we elk moment konden vertrekken,” mijmert Franz, „in dat prachtige decor met personeel in uniform.” Op zijn hoofd rust een vissershoedje, in zijn nek een knot.

Water speelt al een rol in hun vriendschap sinds hun eerste ontmoeting in 1976 in de buurt van het Drielandenpunt bij Vaals, waar Franz anti-kraak woonde („In een oud hotel, als een koning, met twee open haarden en een minigolfbaan op het terrein”) en Peter als vriend van een vriend voorbij kwam (onderweg naar Zuid-Frankrijk met een surfplank achterin een MG-cabrio). Peter en zijn broer namen Franz mee voor een tocht met een catamaran over de Oostzee. Franz was verkocht. Nog vele zeeën werden bevaren, samen zeilden ze meerdere wedstrijden.

Over een tocht van een half jaar over de Middellandse Zee maakten ze een documentaire en een reportage, Drei Mann in einem Boot, voor een Duits tijdschrift. Daarna moest er weer geld worden verdiend. Peter streek met zijn gezin neer in Hamburg en werkt freelance als cameraman. Franz, die eerder al de wereld over vloog als steward voor Lufthansa, werkte een paar jaar in Frankrijk als leraar Duits. Ook kocht hij twee zeilschepen die hij opknapte, en woonde hij in een kasteel in Duitsland. Hij werkt nu als taalcoach in Duits, Engels, Nederlands en Frans „net over de grens bij Roermond”.

Ze ontmoeten elkaar meestal tijdens hun stedentrips, altijd in een stad aan het water: Nice, Marseille, Stockholm, Kopenhagen, Oslo.

En nu Rotterdam, een stad die aanvoelt als thuis, al zijn ze er beiden voor het eerst.

Voor de foto stapt Franz op een stilstaande scooter. „Kom jongens, waar gaan we heen?”