Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Ik wil mijn wereldbeeld elke dag opnieuw toetsen, kijken of het tegen de feiten bestand is.” Dat antwoordde A.L. de Werker aan NRC-ombudsman Sjoerd de Jong, die hem in 2015 in Groningen opzocht omdat hij weleens wilde weten wie de man was die de krant al jaren met brieven bestookte. Arie de Werker, oud-belastinginspecteur, hekelde steevast het rationalisme van de krant, die „gevangen is in de wensdromen van het Verlichtingsdenken”. Zijn brievenstroom hield de krant scherp, en hemzelf vermoedelijk ook. Zijn laatste brief plaatsten wij eind 2018, maar het gaat De Werker, nu 94, redelijk wel, wordt ons verzekerd.

Voor veel veelschrijvers zal de krant een soortgelijke functie vervullen, en dat zij ons ook scherp houden, staat vast. Het lijkt me daarom gepast het nieuwe jaar te beginnen met een saluut aan zeven van die kleurrijke standvogels tussen de dwaalgasten op de brievenpagina. Dankzij intensief turfwerk van Ronald Leeflang, voortreffelijk redactieassistent én vast aanspreekpunt voor brievenschrijvers, kan ik er de harde cijfers bij geven.

Met 415 ingezonden brieven in 2019 is Joop Satink, zelfverklaard „nieuw wereldburger”, recordhouder. Als hij er eens geen stuurt, vragen we ons af of er iets met hem is. Zijn wereldbeeld is schokvrij: er is niets nieuws onder de zon en elke brief gaat dan ook vergezeld van een bijbeltekst. Wij plaatsten er dit jaar één. Dan is er William Olson (166 brieven, alle in het Duits en over de EU, helaas 0 geplaatst). Albert Kort (vaste vraag van nieuwe redacteuren: waar ligt ’s Heer Hendrikskinderen? Antwoord: onder de rook van Goes, bij oostenwind tenminste), die we zelfs zien opduiken in andere kranten (19 geplaatst uit 104). Gevolgd door: Anton Halderit (1/62), O.L.E. ‘Ole’ Jongmans (13/70), Cora Duin (12/50), Albert Appelo (3/31) en Anton van Hooff, classicus te Nijmegen met een universeel scala onderwerpen en een onverwoestbaar humeur. Hij schreef 36 brieven waarvan wij er 11 plaatsten. Met een rendement van bijna 1 op 3 is Van Hooff daarmee relatief de meest effectieve briefauteur. Ik wens hem en alle brievenschrijvers een goed 2020. Volgende week schrijft Peter Vermaas, de nieuwe chef Opinie, hier.

plv chef Opinie