Dit jaar weer stijging van aantal vuurwerkslachtoffers, helft was omstander

Dat meldt expertisecentrum VeiligheidNL zaterdag. Dit jaar vielen bijna 1.300 gewonden door vuurwerk, 100 meer dan vorig jaar.
Een patiënt wordt tijdens Nieuwjaarsnacht binnengebracht op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis in Den Haag.
Een patiënt wordt tijdens Nieuwjaarsnacht binnengebracht op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis in Den Haag. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij de afgelopen jaarwisseling is het aantal vuurwerkslachtoffers voor het tweede jaar op rij gestegen. Er vielen bijna 1.300 gewonden, dat is ongeveer 100 meer dan vorig jaar. Dat meldt het expertisecentrum voor ongevallenpreventie VeiligheidNL zaterdag.

De helft van de slachtoffers was omstander. Het aantal mensen dat naar het ziekenhuis moest om verwondingen te laten behandelen, daalde licht. De stijging van het totale aantal slachtoffers kwam vooral doordat er fors meer mensen naar de huisartsenpost gingen met lichte verwondingen. Volgens VeiligheidNL komt dat deels omdat lichtere letsels niet meer behandeld worden bij spoedeisende hulp maar door huisartsen.

Lees ook: Vuurwerkdebat verschuift naar totaalverbod

Overgrote meerderheid slachtoffers man

Een overgrote meerderheid (79 procent) van de slachtoffers was man, van wie de helft onder de twintig jaar. De patiënten werden voornamelijk behandeld aan brandwonden (39 procent) en oogletsel (27 procent). Bij 3 procent van de slachtoffers moesten een of meerdere vingers of delen van ledematen worden geamputeerd. Acht op de tien letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk.

„Het is verontrustend dat diverse maatregelen dus niet hebben geleid tot een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers”, zegt onderzoeker Birgitte Blatter van VeiligheidNL in een reactie op de cijfers. VeiligheidNL deed het onderzoek naar vuurwerkslachtoffers in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en InEen, een organisatie voor eerstelijnsgezondheidszorg.

Vuurwerkverbod

Naast de stijging van het aantal slachtoffers waren er dit jaar bij de jaarwisseling ook meer meldingen van geweld tegen hulpverleners. In de politiek en in de samenleving laaide de discussie op over een algeheel vuurwerkverbod. GroenLinks en Partij voor de Dieren lieten weten aan een voorstel voor zo’n verbod te werken. Coalitiepartijen CDA en VVD zien er niets in, zeiden ze in een reactie.

Een onlinepetitie die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest is inmiddels door meer dan een kwart miljoen mensen ondertekend. Vooral de afgelopen dagen hebben zich meer dan 50.000 ondertekenaars aangesloten, meldt de organisatie aan persbureau ANP.