Biologie

Twee jonge maraboes

Foto Biju Boro/AFP

Hij is familie van de ooievaar, maar een stuk zeldzamer: de Indische maraboe. Naar schatting leven er nog maar duizend vogels van deze soort in het wild, verspreid over Cambodja en de Indiase staat Assam.

En daarom is het goed nieuws dat de maraboe op deze foto net twee jongen heeft gekregen. Niet in het wild, maar in de dierentuin van Assam. De jongen bevinden zich op een groot platform, gemaakt van bamboe, en krijgen onder andere insecten gevoerd. Hun witte donsvacht maakt na een aantal weken plaats voor veren, maar de eerste jaren van hun leven zijn jonge maraboes nog erg afhankelijk van hun moeder. Eenmaal volwassen gaan ze zelf op zoek naar voedsel: ze eten hoofdzakelijk aas, maar ook vogels en kikkers.

Net als zijn nauwste verwanten (de eveneens bedreigde Javaanse ooievaar en de Afrikaanse ooievaar) heeft de Indische maraboe een kale kop en nek en een zwart-wit verenkleed. De drie maraboesoorten vliegen met ingetrokken nek (in tegenstelling tot andere ooievaars).