Zelfverzekerde blikken in zwart-wit

Fotoboek Onlangs verscheen een boek met werk van fotograaf Bastiaan Woudt: Amsterdam Portraits.

Portretten van een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse bevolking, bijeen gebracht in een fraai boek. Dat was het idee dat fotograaf Bastiaan Woudt (o.a. Het Parool) en galeriehouder Roy Kahmann de straat op deed gaan, afgelopen voorjaar en zomer. Ze zetten hun mobiele studio op diverse plekken in de stad neer en vroegen voorbijgangers even te poseren.

Het leidde tot fraaie portretten in zwart-wit van oude en jonge Amsterdammers, met als opvallende overeenkomst dat vrijwel iedereen nogal zelfverzekerd die lens in kijkt. Al bladerend in het boek Amsterdam Portraits ga je je na het zoveelste paar indringende ogen toch afvragen of ze daar soms op geselecteerd zijn – toch niet iederéén in de hoofdstad heeft het zo enorm met zichzelf getroffen, mag je hopen? Ook de vele bekende Nederlanders in het boek doen nogal afbreuk aan de bij het boek horende slogan ‘Dit is hoe Amsterdam er nu uitziet’; iets wat sowieso ver weg blijft als geen enkele man of vrouw uit pakweg Nieuw-West op de foto staat – en dat voor een boek dat pretendeert „een overzicht van Amsterdam in al zijn diversiteit” te laten zien. En waarom toch de staf van het Rijksmuseum erbij genomen?

Maar los van de merkwaardige selecties voor dit boek blijft overeind dat er pareltjes van portretten in staan.

Amsterdam Portraits, Bastiaan Woudt, Uitgeverij Kannibaal, 192 blz., 59 euro.