Separatist Torra moet weg als regiopresident Catalonië

Quim Torra weigerde vorig jaar een politiek gekleurd spandoek te verwijderen bij een Catalaans regeringsgebouw. Dat kost hem nu zijn regiopresidentschap.
De Catalaanse regiopresident Quim Torra vorige maand in het regioparlement.
De Catalaanse regiopresident Quim Torra vorige maand in het regioparlement. Foto Quique Garcia/EPA

Quim Torra moet weg als president van de autonome Spaanse regio Catalonië. Dat melden de Spaanse kranten El País en El Mundo. De Spaanse kiescommissie heeft vrijdag de politicus, een voorstander van de Catalaanse onafhankelijkheid, zijn zetel in het regioparlement ontnomen. Alleen parlementariërs mogen het presidentschap bekleden, waardoor Torra dus zal moeten aftreden. De kiescommissie bepaalde ook dat een andere vooraanstaande separatist, Oriol Junqueras, zijn zetel in het Europees Parlement niet mag innemen.

De positie van Torra is sinds vorige maand in gevaar. Het Hooggerechtshof van Catalonië oordeelde toen dat hij anderhalf jaar geen publieke functie mag uitoefenen, omdat hij bevelen van de Spaanse overheid naast zich heeft neergelegd. Hij weigerde in maart 2019 een bij het Catalaanse regioparlement opgehangen spandoek weg te halen waarop werd opgeroepen tot vrijlating van veroordeelde separatistische regiopolitici.

Torra kan nog tegen de beslissing in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. In de tussentijd blijft zijn schorsing als parlementslid echter gewoon van kracht. Torra is sinds mei 2018 regiopresident van Catalonië. Hij volgde Carles Puigdemont op, die eind 2017 door de regering in Madrid uit zijn functie werd gezet in de nasleep van het omstreden onafhankelijkheidsreferendum dat hij had uitgeschreven.

Lees ook dit profiel van Torra: Opvolger Puigdemont moet koude oorlog met Madrid levend houden

Junqueras

Dat Junqueras van de kiescommissie niet het Europees Parlement in mag, kan gevolgen hebben voor de nieuwe Spaanse coalitie. De progressieve partijen PSOE en Unidas Podemos sloten deze week een regeerakkoord, met cruciale gedoogsteun van de separatistische ERC-partij. Een belangrijke voorwaarde van de ERC is dat Junqueras aan het werk mag als Europarlementariër. Dat gaat nu niet, want hij zit een celstraf van dertien jaar uit wegens betrokkenheid bij het referendum. De partijleiding van de ERC komt zaterdag bijeen om te bepalen wat er moet gebeuren nu hun eis niet ingewilligd lijkt te worden.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorige maand dat Spanje Junqueras na de verkiezingen in mei vorig jaar had moeten vrijlaten om zijn zetel in te nemen. De politicus genoot als Europarlementariër immuniteit, bepaalde de Europese rechter. Junqueras bleef destijds ondanks zijn verkiezing vast zitten. Het Hooggerechtshof moet zich nog over de consequenties van de uitspraak van het Europese Hof buigen.