Politie schiet man dood die bij Parijs passant doodde met mes

Een man heeft een voorbijganger doodgestoken in een park in Villejuif, net buiten Parijs. Twee anderen raakten gewond.
Een agent loopt langs brandweerauto's in het park in Villejuif, waar een man doodgeschoten werd door de politie nadat hij instak op voorbijgangers.
Een agent loopt langs brandweerauto's in het park in Villejuif, waar een man doodgeschoten werd door de politie nadat hij instak op voorbijgangers. Foto Christophe Archambault/AFP

Een man heeft vrijdag ingestoken op meerdere voorbijgangers in Villejuif, net buiten de Franse hoofdstad Parijs. Een voorbijganger overleefde de aanval niet, bevestigt justitie in Frankrijk volgens Le Figaro. Twee andere slachtoffers raakten gewond. De aanvaller werd door de Franse politie doodgeschoten.

De Franse politie heeft een Koran in de tas van de aanvaller gevonden, meldt persbureau Reuters. Niettemin is er volgens de Franse justitie geen bewijs dat de man was geradicaliseerd. De man zou psychische problemen hebben waarvoor hij medicatie gebruikte en in de afgelopen maanden was opgenomen.

Het incident gebeurde even na 14.00 uur in een park in Villejuif, zo’n zeven kilometer ten zuiden van het centrum van Parijs. Ook probeerde de dader nog andere mensen aan te vallen, maar zij wisten de aanval te ontwijken. De aanvaller vluchtte naar naastgelegen gemeente L’Haÿ-les-Roses. Volgens de Franse nieuwszender BFM TV werd hij daar door ten minste drie politiekogels geraakt en overleed hij ter plekke. De politie riep mensen op weg te blijven van het park in Villejuif.

Het dodelijke slachtoffer is een 56-jarige inwoner van Villejuif, heeft de burgemeester tegen persbureau AFP gezegd. De man was zijn hond aan het uitlaten in het park, samen met zijn echtgenote. „Hij wilde zijn vrouw beschermen en werd toen neergestoken”, zei Le Bohellec.

‘Onmiddellijk geneutraliseerd’

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez was later aanwezig op het plaats delict. Hij hield een toespraak waarin hij „de moed, de efficiëntie en het reactievermogen” van de Franse politie prees, schrijft Le Figaro. „Door haar ingrijpen kon de aanvaller onmiddellijk geneutraliseerd worden”, aldus Nuñez.

De burgemeester van Villejuif, Franck Le Bohellec, betuigt op Twitter zijn medeleven met de gewonden en de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer. „Villejuif is in rouw”, schrijft de burgemeester.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de Police Suite aux évènements survenus en début d’après-midi à #Villejuif, le préfet de Police Didier Lallement s’est immédiatement rendu sur place. https://t.co/dZdP2J8TGd